Tuin

Een reigerschrik zelf maken

Heb je een vijver en ben je trots op je mooie vissen? Houd er dan rekening mee dat ook reigers dol zijn op de inhoud van vijvers. Ze zien de gekleurde vissen vaak al van ver en als ze je vijver eenmaal ontdekt hebben, dan blijven ze terugkeren tot – als het aan de reiger ligt- de vijver leeg gegeten is. Gelukkig kun je daar zelf ook iets aan doen.

Lichtflits en een waterstraal: de bewegingssensor is een probaat middel om reigers weg te houden

Je hebt tegenwoordig tal van kant en klare oplossingen die prima als reigerschrik kunnen dienen. De bekendste en de beste is de sensor. Die detecteert de reiger of de kat en trakteert de ongenode gasten op een fikse waterstraal of een lichtflits. Meteen zullen ze dan rechtsomkeert maken. Een probaat middel dus om de vijvers veilig te houden.

Maak het een reiger niet gemakkelijk en kies voor hogere beplanting rondom

Het kan ook anders. Wat je zelf kunt doen is een lijn spannen om de rand van de vijver en daar belletjes aan hangen. Ook dat kan al voldoende zijn om de reigers af te schrikken. Ook bij de inrichting van de vijver kun je zelf prima een reigerschrik maken. Dat doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor hoge beplanting. Kies je voor lage beplanting als je een grote vijver hebt, dan nodig je de reiger uit om de vijver in te lopen. En juist dat moet je zien te voorkomen. Kies dus voor hoge beplanting en voorzie de vijver zelf ook van beplanting. Daardoor bied jij je extra schuilplaatsen voor je vissen namelijk. Het zijn hindernissen die het voor de reiger minder aantrekkelijk maken om bij jou te komen eten. Zit je eindelijk eens ontspannen bij je nieuwe tuintafel.

De hond en je kinderen kunnen eveneens helpen reigers in de lucht te houden

Verder kun je aan de slag gaan met schrikdraad om de vijver of span je zelf een fijnmazig net over de vijver. Dat laatste helpt zeker, het maakt je vijver er echter niet fraaier op. En de vijver heb je juist als verfraaiing van de tuin aangelegd. Wat ook een goed middel is om reigers uit de tuin te houden is om je hond achter je huis te laten lopen, Neem dus een hond! Reigers zullen beslist geen bezoek aan de vijver brengen als er een hond in de buurt is. Het geblaf van de viervoeter is al voldoende om de reiger in de lucht te houden. Spelende kinderen? Ook al prima en dit kun je bevorderen door een trampoline in de buurt van de vijver op te stellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button