Klussen

Voorboren

Inhoudsopgave
  • Voorboren gebeurt vooral in hardhout
  • De M staat voor metrisch schroefdraad
  • Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden

Als we het hebben over voorboren, dan bedoelen we dat je een kleiner gat  in (vooral) hout boort dan de diameter van de schroef die je uiteindelijk wilt bevestigen. Door te kiezen voor voorboren wordt het voor de grotere boor gemakkelijker om te boren. Bovendien verkrijg je op deze manier een betere verzinking in het materiaal. Voorboren gebeurt veelal bij de hardhoutsoorten, al kan het ook prima in de zachtere houtsoorten. In dit kader is ook schroefdraad tappen voorboren een interessant onderwerp. Lees hier alles over M10 voorboren en schroefdraad tappen en keer waar die M nou eigenlijk precies voor staat.

M4 voorboren

Er geldt een vuistregel voor het bepalen van de voorboor diameter bij inwendig schroefdraad tappen. Die vuistregel is dat je van de diameter van de draad de spoed aftrekt. Heb je schroefdraad M16 met een standaard spoed van 2 dan geldt een voorboordiameter van 14 (16-2). M4 voorboren doe je als je te maken hebt met een minimale plaatdikte van 1,4 millimeter en de diameter van de boor 3,3 millimeter is. Voor M5 voorboren geldt een minimale plaatdikte van 1,6 millimeter en een boor diameter van 4,2 millimeter.

M6 voorboren en M8 voorboren

Voor M6 voorboren en voor M8, M10 en M12 voorboren geldt een minimale plaatdikte van 2 millimeter, 2,4 millimeter, 3,0 millimeter en 3,0 plaatdikte. De diameter van de boor is dan 5 millimeter, 6,8 millimeter, 8,5 millimeter en 10,5 millimeter.  Bij voorboren komt vaak de term schroefdraad voorbij. Daarmee wordt de groef in een gat of op een as bedoeld. De groef heeft een spiraalvorm. Volg je de groef, dan ga je ronddraaiend omhoog of omlaag. Het schroefdraad in een gat wordt wel binnendraad genoemd. Als je een gelijke groef om een as maakt die ook als een spiraal om de as loopt dan heb je eveneens schroefdraad.

Schroefdraad tappen voorboren

De schroefdraad die het meest voorkomt is metrisch schroefdraad, ook wel aangeduid als M. Het getal achter de M geeft de grootste  diameter van het schroefdraad aan.  Neem je bijvoorbeeld M8, dan is de grootste maat dus 8 millimeter. Dat betekent dat dus metrisch schroefdraad met een buitendiameter van 8 millimeter. Dan over schroefdraad tappen voorboren.  Op het moment dat je schroefdraad in een gat wilt snijden dan noem je dit tappen.  Voor het tappen van schroefdraad moet het geboorde gat dus kleiner zijn dan de buitendiameter van de tap. Doe je dat niet dan kun je geen schroefdraad meer in het materiaal snijden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button