Wassen & drogen

Waterverbruik wasmachine

Inhoudsopgave
  • De energiezuinigste wasmachine gebruikt 10.499 liter per jaar
  • Verschil in verbruik tussen wasmachines in dezelfde energieklasse
  • Wasmachines met speciale waterbesparende technieken

We kunnen simpelweg niet zonder de wasmachine. Vandaar ook dat de wasmachine steeds in ontwikkeling is en bovendien steeds zuiniger worden wat betreft het gebruik van water en stroom. Hoe zit het eigenlijk precies met het verbruik van de wasmachine? Wat gebruikt die eigenlijk aan stroom en vooral water? Wij van huistools.nl leggen het je hier precies uit.

Op basis van 220 wasbeurten per jaar in de eco-stand

Als je het gemiddelde waterverbruik van je wasmachine wilt weten, kijk dan linksonder op het energielabel van de machine. Aan de hand daarvan kun je de waterkosten berekenen. Opvallend; bepaalde wasmachines hebben speciale technieken om water te kunnen besparen. Daarom kan het best zijn dat wasmachines die in dezelfde energieklasse zitten, een heel ander waterverbruik hebben. Wasmachines in de A+++ 65 procent energieklasse – deze zijn 65 procent goedkoper in stroom dan een wasmachine uit de A+++ energieklasse- dan geldt een gemiddeld waterverbruik van 10.499 liter per jaar. Op basis van een prijs van 0,0014 euro per liter kom je dan op totale waterkosten van 14,69 euro per jaar. Daarbij wordt uitgegaan van 220 wasbeurten per jaar, in de eco-stand.

Verschil in waterverbruik van wasmachines in dezelfde energieklasse

De waterkosten zijn het laagst bij wasmachine uit de A+++ 40 procent energieklasse. Die verbruikt 8.383 liter water per jaar en dat kost op jaarbasis 11,74 euro. De wasmachine uit de minst aantrekkelijke energieklasse, A+++, neemt 10.544 liter. Dit levert een rekening op van 14,76 euro. Kijken we naar het energieverbruik, dan verbruikt een wasmachine uit de zuinigste klasse, A+++ 65 procent, 76 kWh per jaar. Dat kost je precies 17,48 euro per jaar. Ten opzichte van de minst energiezuinige wasmachine, de A+++, dan bespaar je op jaarbasis 27,60 euro. Op de gehele levensduur, waarbij uitgegaan wordt van een levensduur van twaalf jaar, dan is de besparing 358 euro.

Besparing van 110 euro op de levensduur van de wasmachine

Ook als je kiest voor de A+++ 20 procent wasmachine bespaar je nog ten opzichte van de A+++. Je betaalt dan 35,88 euro aan energie per jaar en dat is een besparing van 4,50 euro per jaar. Op basis van de levensduur is dat toch nog 110 euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button