Keuken

Hoe lang moet stucwerk drogen voor het plaatsen van een keuken?

Het kopen van een nieuwe keuken is meer dan het uitzoeken van een keuken bij de plaatselijke keukenspecialist. Heel veel meer zelfs. Het is het demonteren van de oude keuken, het plaatsen van de nieuwe keuken en het afwerken in de vorm van bijvoorbeeld stucwerk. Vaak wordt nadat de oude keuken is gedemonteerd het stucwerk gedaan en dan de nieuwe keuken geplaatst.

Stucwerk zal eerst moeten drogen

Nou is het niet zo dat je meteen na het stucwerk de nieuwe keuken geplaatst kan worden, Voor je kunt genieten van de mengkraan keuken, zal het stucwerk toch echt eerst moeten drogen. Maar hoe lang duurt dat dan? Het is goed te weten dat er een behoorlijke droogtijd overheen gaat. Het hangt van de materiaalkeuze af en dan vooral hoeveel procent vocht in het stucwerk zit. Dit kan soms wel 60 procent zijn. Dat vocht zal dus eerste moeten verdampen voor je verder kunt.

Wachten, wachten en nog eens wachten

Nog voor de zwarte kraan keuken staat te glimmen in je nieuwe keuken, is het dan wachten, wachten en nog eens wachten. Het drogen kun je berekenen met een vuistregel overigens. Een dag drogen voor elke millimeter dikte die is aangebracht is de algehele stelregel. Als je het stucwerk niet op de juiste wijze laat drogen, dan bestaat de kans op schimmels en op scheuren in de afwerking. En daar zit je niet op te wachten, want wil je dat laten herstellen dan moet je toch best stevig in de buidel tasten. Houd je dus zeker wel aan de droogtijd.

Rol van ventilatie niet overdrijven

De zwarte kranen moeten dus wachten tot het stucwerk droog is. Daarbij is het zaak om ook nog op de juiste wijze te drogen, liefst zo natuurlijk mogelijk. Een kamertemperatuur van 20 graden is perfect. Ventileren is ook belangrijk, al moet de rol van ventilatie niet overdreven worden. Zet de ramen op de kiepstand, zodat de frisse lucht naar binnen kan en de luchtige vocht afgevoerd kan worden.

De poort open voor ongenode gasten

Ook stilstaande lucht kan leiden tot schimmels in de muur. Je hoeft de ramen echter niet helemaal te openen. Bovendien zet je zo de poort open voor ongenode gasten als katten en inbrekers. Donkere plekken op de muur kun je overigens prima herkennen. Dan namelijk is sprake van donkere plekken. Zo lang je deze nog ziet, is het nog te vochtig om de leuken te plaatsen.         

Gerelateerde artikelen

Back to top button