InterieurKlussenOverig

Wat moet je weten voordat je een radiator aanschaft?

Voordat je een radiator aanschaft, is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Zo moet je goed bekijken welke radiator je nodig hebt en ook de plaats, capaciteit en het design zijn zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Er komt dus meer bij kijken dan je misschien denkt. Anders gezegd, een radiator aanschaffen is ook geen alledaagse koop te noemen. Dat maakt de uitdaging niet minder groot! In dit artikel helpen we jou alvast een eind op weg en delen we een aantal belangrijke tips. Lees snel verder!

1. De benodigde capaciteit berekenen

Als je een goedkope design radiator op het oog hebt, is het belangrijk om te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Er zijn op internet verschillende hulpmiddelen te raadplegen om dit te berekenen. Aan de hand van de afmetingen en gewenste mate van isolatie wordt de benodigde capaciteit (wattage) voor je berekend. Je kunt de benodigde capaciteit ook zelf uitrekenen door de totale inhoud in kubieke meter te vermenigvuldigen met de warmtebehoefte. De capaciteit mag nooit te laag zijn. Controleer dit dus goed en schaf nooit een radiator aan met een capaciteit die onder de berekening zit!

2. Om welk vertrek gaat het?

Een andere zaak om rekening mee te houden is waar de radiator geplaatst gaat worden. Je moet hierbij niet alleen rekening houden met de locatie en of er voldoende ruimte is om de radiator te monteren, maar ook in ogenschouw nemen wat voor soort radiator qua design jouw voorkeur heeft. Zo wordt een handdoekradiator in de badkamer gemonteerd en kiest men meestal een paneelradiator voor in de living. In het hart van het huis waar we vaak samenkomen, zoals bijvoorbeeld in de keuken, krijgt een betrouwbare radiator die niet veel ruimte inneemt de voorkeur. Een verticale radiator is dan de meest voor de hand liggende keuze. Deze radiatoren nemen weinig ruimte in beslag!

Gerelateerde artikelen

Back to top button