Klussen

Alles over Trespa platen

Heb je ooit van Trespa gehoord? Trespa is een plaatmateriaal gemaakt van kunststof en natuurlijke materialen, zoals houtvezels. Het plaatmateriaal wordt vooral gebruikt voor de afwerking van gebouwen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Trespa.

Wat is Trespa?

Trespa is de naam van de fabrikant, de echte naam van het plaatmateriaal is eigenlijk High Pressure Laminate. Het is een bouwmateriaal dat is gemaakt van kunststof en natuurlijke materialen en er zitten geen schadelijke ingrediënten in. Trespa platen zijn opgebouwd uit verschillende lagen welke onder hoge druk zijn samengeperst. De belangrijkste laag is gemaakt van fenolhars, welke is geïmpregneerd met natuurlijke vezels. Doordat de vezels onder een hoge druk en een hoge temperatuur zijn samengeperst, is deze laag heel sterk. Op de bovenste en onderste lagen en de zijkanten is een toplaag aangebracht, gemaakt van EBC. Trespa platen worden steeds vaker gebruikt in moderne toepassingen als gevelbekleding, gevelpanelen, windveren of boeidelen.

De voordelen van Trespa

Doordat de houtvezels, zoals eerder al aangeven, onder een heel hoge druk en temperatuur zijn samengeperst heeft het materiaal een hoge moleculaire dichtheid. Dat betekent dat Trespa platen goed bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden. Denk aan hoge temperatuurverschillen, uv-straling en vocht. Daarnaast zijn Trespa platen duurzaam en is het materiaal heel sterk. Bij bijvoorbeeld een brand zal dit plaatmateriaal behouden blijven. Een Trespa plaat is daarnaast makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en ontwerpen. Door de lange levensduur van Trespa platen en door de natuurlijke ingrediënten die voor de productie ervan worden gebruikt, wordt steeds vaker voor Trespa platen gekozen. Houd er wel rekening mee dat Trespa platen, doordat ze zo sterk zijn, minder buigzaam zijn. Wel kun je een Trespa plaat goed bewerken met het juiste gereedschap. Zo kun je het plaatmateriaal zagen, frezen, boren, verlijmen en schilderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button