OverigSlapen

Tips voor een duurzamer leven

Duurzamer leven: het is iets dat veel mensen proberen te bereiken, maar wat lang niet iedereen lukt. Toch is een duurzaam leven helemaal niet zo lastig en kun je met een paar simpele stappen je leven een stuk duurzamer maken. In dit artikel geven wij je aan de hand van drie pijlers dan ook wat tips voor een duurzamer leven.

Materiaal

Een belangrijke pijler in een duurzaam leven, is het materiaal dat je in huis hebt. Dit kan om van alles gaan. Zo is kleding bijvoorbeeld verantwoordelijk voor enorm veel CO2 uitstoot en kun je veel beter duurzame of tweedehands kleding aanschaffen. Ga verder ook na waar je apparaten vandaan komen en je meubels. Veel dingen kun je tweedehands aanschaffen. 

Zie je tweedehands producten niet zo zitten? Dan kun je ook duurzame, of biologische producten kopen. Denk bijvoorbeeld aan biologisch beddengoed, of een duurzaam matras van Una Matras. Denk ook aan andere producten zoals zeep en shampoo. Zit hier veel plastic in en van welke producten is het gemaakt? Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Energieverbruik

Energieverbruik is, zoals velen wel weten, een heel belangrijke pijler op het gebied van duurzaamheid. Zuinig omgaan met energie, doet erg veel voor het milieu. Je kunt dit dan ook zo groot aanpakken als je zelf wilt. Als eerste is het in ieder geval belangrijk dat je overstapt naar LED-verlichting, dat is namelijk veel duurzamer. Verder kun je eraan denken om de lichten voortaan wat vaker uit te doen en ook apparaten hoeven niet de hele dag aan te staan. Zet alleen de dingen aan die je op dat moment nodig hebt. 

Wil je het nog wat grootser aanpakken? Dan kun je besluiten om je woning beter te isoleren. Een goede isolatie is enorm goed voor de duurzaamheid van je woning. Bij een goede isolatie is het belangrijk dat je niet alleen de buitenmuren, maar ook de muren tussen de ruimtes, het dak en de vloer isoleert. Verder is dubbel, of zelfs driedubbel glas een goede optie voor isolatie.

Voeding en afval

Als laatste bespreken we voeding en afval in je huis. Dit is een veelbesproken onderwerp, dat vaak voor nogal wat discussie zorgt. Het beste is namelijk om vleesproducten uit je huis te weren. Vlees is namelijk erg slecht voor het milieu. Nu kan het zijn dat je niet vegetarisch wilt worden, kies er dan voor om bijvoorbeeld gedeeltelijk vegetarisch te gaan eten.

Verder zijn er nog veel meer dingen waar je op kunt letten als het gaat om voeding. Kies bijvoorbeeld voor in Nederland geproduceerde groenten en fruit en ga voor seizoensproducten. Koop verder alleen wat je echt nodig hebt. Maak een weekplanning voor wat je iedere dag gaat eten en koop zo heel gericht de juiste producten. Zo voorkom je dat je te veel eten weg moet gooien. 

Over weggooien gesproken: ook dat kan beter. Koop een afvalbak voor plastic, gft, papier en rest. Door afval op de juiste manier te scheiden zorg je ervoor dat meer afval gerecycled kan worden, waardoor veel producten niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button