Tuin

De beste potgrond voor je tuin

Inhoudsopgave
  • Potgrond zorgt voor gezonde en sterke planten
  • Universele potgrond perfect voor buiten
  • Zorg ook voor een goede bodemstructuur

Wil je alleen gezonde en sterke planten in de tuin dan doe je bij voorkeur een beroep op potgrond. Het helpt de planten om beter te groeien. Dat komt door de samenstelling van de grond en de toevoeging van extra voedingsstoffen. Verder bevat het turf, klei en potgrond.

Potgrond bevat extra voedingsstoffen en is daarom iets duurder in aanschaf

Vanwege de toevoeging van de extra voedingsstoffen is potgrond ten opzichte van tuinaarde en compost ook wat duurder. Tuinaarde en compost zijn ook meer bedoeld voor ophogen en verbeteren van tuin. Er is niet een soort potgrond. Elke plant, bloem of boom heeft behoefte aan andere potgrond. Het is dus wel zaak goed te kijken welke potgrond je gebruikt voor je planten. Een van de meest gebruikte soorten potgrond is de universele potgrond. Het is een zeer veelzijdige potgrondsoort die je voor zowel kamerplanten als buitenplanten kunt gebruiken. Universele potgrond gebruik je echter bij voorkeur buiten. Het heeft de beschikking over voedingsstoffen voor een periode van tussen de vier en de zes weken.

Kies je voor langwerkende potgrond of voor een mediterrane uitvoering?

Een andere veel gebruikte potgrondsoort is langwerkende potgrond. Deze potgrond heeft voedingsstoffen voor wel zes maanden. Ook is meststof toegevoegd. Zeker als je al vroeg in het seizoen in de tuin wilt beginnen geldt dit als de perfecte potgrond. Heb je snode plannen en wil je met bijvoorbeeld olijfbomen aan de slag of kies je voor andere mediterrane planten? Dan werk je bij voorkeur met mediterrane potgrond. Deze potgrond beschikt over zand, waardoor water wordt afgevoerd. Zo wordt verdrinking van een plant voorkomen. Naast de al genoemde potgrondsoorten kun je ook nog eens een beroep doen op potgrondsoorten die bemest zijn en speciale potgrond voor kamerplanten. Wat betreft potgrond kan dus maatwerk geleverd worden.

Behalve potgrond is ook de structuur van de grond belangrijk

Behalve de goede potgrond is ook de structuur van de grond belangrijk. De structuur is het liefst los. Dicht gelopen grond houdt namelijk water vast. Daardoor blijven de wortels van de plant in het water staan met alle gevolgen van dien. Aan potgrond kunnen steeds producten toegevoegd worden in de vorm van bijvoorbeeld compost, kalk, kokos, meststoffen en zand.

Gerelateerde artikelen

Back to top button