Slapen

Het juiste dekbed voor ieder seizoen

Inhoudsopgave
  • Met een 4-seizoenen dekbed heb je alles in huis
  • Winterdekbed wordt vaak heel het jaar door gebruikt
  • Afhankelijk van omgevingstemperatuur en persoonlijke voorkeur

De een heeft het snel warm, een ander altijd koud in bed. Dat vraagt dus om maatwerk als het gaat om het dekbed waaronder je slaapt. Behalve jouw eigen voorkeuren en eigenaardigheden, heeft de keuze voor het juiste dekbed ook met de omgevingstemperatuur te maken. Wij van huistools.nl maken om die reden gebruik van een 4-seizoenen dekbed. We raden het iedereen van harte aan.

Warmte is belangrijk, maar vlak ook het belang van de tijk niet weg

Bij de keuze voor het juiste dekbed spelen meer zaken een rol uiteraard. Behalve de warmte zijn dat de maat en de vulling en vlak ook het belang van de tijk niet weg. In ons land hanteren we twee standaard lengtematen voor het dekbed; 200 en 220 centimeter. Ben je 1,80 meter lang? Kies dan voor een uitvoering van 220 centimeter. Zo blijf je ook als je beweegt tijdens de slaap steeds goed bedekt door deken. Vaak gaan we uit van 140 centimeter voor een eenpersoonsbed en 200 centimeter bij een tweepersoonsbed. Er zijn overigens ook uitvoeringen van 240 en 260 centimeter beschikbaar.

Winterdekbed is meest gebruikte dekbed gedurende heel het jaar

Nu je weet hoe het zit met de lengte keren we terug naar de warmte. Je kunt het dekbed in vier verschillende warmteklassen indelen. Klasse 1 is het WinterPlus dekbed, een echt dik dekbed voor de écht koude nachten. Ook voor mensen die het snel koud hebben is dot een perfect dekbed. Klasse 2 staat voor het winterdekbed, geschikt en vaak gebruikt gedurende heel het jaar. Er is sprake van gemiddelde isolatie en omdat de meeste mensen zo ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur hebben, kunnen veel mensen zich prima vinden in de keuze voor dit dekbed.

Lichte en luchtige dekbedden

Klasse 3 is het dekbed voor lente en herfst. Met een goed verwarmde slaapkamer zou je klasse 3 ook toe kunnen passen in de winter. Klasse 4 dekbedden zijn zomerdekbedden. Dit zijn uiteraard zeer lichte en luchtige dekbedden en afhankelijk van de slaapkamer en je eigen voorkeuren zou je dit dekbed ook in het voor- en najaar kunnen gebruiken.

Koppel de twee dekbedden

Met een 4-seizoenen dekbed heb je alles in huis voor elk seizoen. Een dergelijk dekbed kent een dun deel voor warme zomerdagen en een dikker deel dat geschikt is voor de lente en de herfst. Door deze twee dekbedden aan elkaar te koppelen heb je bovendien meteen ook het perfecte dekbed in huis voor die nachten die echt koud zijn. Met een 4-seizoenen dekbed word je nooit verrast en word je nachtrust niet verstoord door een te warm of een te koud dekbed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button