Tuin

De beste manieren om onkruid te bestrijden

Inhoudsopgave
  • Ga aan de slag met natuurlijke bouwstoffen en bodembedekkers
  • Kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing
  • Wees voorzichtig met chemische middelen

Je hebt onkruid, ongewenste planten, in je tuin en daar wil je graag snel vanaf. Je hebt echter geen zin om daar een wekelijks terugkerende routine van te maken. Je wilt vooral van je tuin genieten en er niet in werken. Wij van huistools.nl weten wel raad met onkruid en weten precies hoe je de ongewenste planten voor eens en altijd uit je tuin verwijdert.

Maak gebruik van natuurlijke bouwstoffen of bodembedekkers

De eerste tip die we geven is om de grond te bedekken met natuurlijke bouwstoffen of bodembedekkers. Zo houd jij je tuin onkruidvrij. Met natuurlijke bouwstoffen wordt gedoeld op cacaodoppen, boomschors en houtsnippers. Ze houden zonlicht tegen en daardoor heeft onkruid eigenlijk geen enkele kans. En mocht er een plantje doorkomen, dan trek je die gewoon uit de grond.

Schoffel regelmatig de tuin en graaf onkruid uit

Wat zeker ook helpt is regelmatig schoffelen en onkruid uitgraven. Veel onkruid is eenjarig. Het komt niet terug als je het uit de grond gehaald hebt of erg schoffelt. Bij de meerjarige planten ligt dat ietsje anders. De wortels zitten bij meerjarige plantjes wat dieper verstopt in de grond en daarom zijn ze iets moeilijker te verwijderen. In dat geval graaf je de plant uit. Daarvoor kun je prima een plantenschepje gebruiken. Een andere effectieve wijze om onkruid te bestrijden is met kokend water. Dat heeft een vernietigende werking op onkruid namelijk. Het geldt ook meteen als de meest milieuvriendelijke oplossing met bovendien een zeer snel zichtbaar resultaat. Door de hitte gaan de eiwitten in de plant stollen en de geraakte delen van onkruid beschadigen meteen. Heb je paardenbloemen? Gebruik dan extra veel water om ze te beschadigen.

Wees op je hoede met chemische middelen

Ga je een terras aanleggen, maak dan gebruik van worteldoek bij de aanleg. Schoon zand gebruiken is ook een voorwaarde. Je kunt bovendien gebruik maken van speciale voegvulling tegen opkomend onkruid. Mocht je nou helemaal met de handen in het haar zitten dan zijn er nog voldoende chemische producten te gebruiken. Pas daar wel mee op en lees altijd voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door.

Gerelateerde artikelen

Back to top button