Wassen & drogen

Hoeveel verbruikt een wasdroger?

Inhoudsopgave
  • Wasdrogers zijn niet per definitie energieslurpers
  • Besparing op levensduur van 999 euro
  • Neem afscheid van je B-energieklasse wasdroger

Er wordt wel eens gezegd dat een wasdroger een energieslurper is. In de praktijk echter, valt dit reuze mee. Informatie over het jaarlijks verbruik vind je overigens op het energielabel. Uiteraard betekent een zuinige wasdroger dat je minder energie verbruikt en dus minder geld betaalt. Feit is dat de wasdrogers van energieklasse A+++ de meest zuinige wasdrogers zijn.

Een A+++ wasdroger is goed voor een energieverbruik van 170 kWh

Een A+++ wasdroger gebruikt gemiddeld 170 kWh per jaar, terwijl de A++ en de A+ wasdrogers respectievelijk 209 en 248 kWh gebruiken. Een wasdroger uit energieklasse B verbruikt heel wat meer met 496 kWh. Dat betekent dat je ten opzichte van een wasdroger uit de B-klasse met een droger uit de A+++ 75 euro per jaar bespaart. Met een A++ bespaar je 66 euro en met een A+ wasdroger nog 57 euro per jaar.

Er wordt uitgegaan van een tarief van 0,23 euro per kWh

Gerekend over een periode van vijf jaar levert dit een besparing op van 375 euro ten opzichte van de droger uit de energieklasse B voor de A+++ droger. Der A++ en de A+ besparen over dezelfde termijn 330 euro en 285 euro. De besparing over de levensduur is nog veel groter met 999 euro, 838 euro en 640 euro. Bij de totstandkoming van genoemde bedragen is uitgegaan van 160 droogbeurten per jaar. Daarbij is eveneens uitgegaan van een bedrag van 0,23 euro per kWh. Het berekenen van het gemiddelde energieverbruik is daarmee simpel. Je vermenigvuldigt het energieverbruik in kWh met 0,23 euro.

Met een warmtepompdroger bespaar je altijd energie

Het is een gegeven dat je met een warmtepompdroger altijd energie bespaart. Als gekeken wordt naar de besparing op basis van de levensduur dan wordt uitgegaan dat je twaalf jaar met de wasdroger kunt doen. Daarmee kan de opmerking dat wasdrogers energieslurpers zijn dus naar het rijk der fabelen verwezen worden. Kies je voor een A+++ wasdroger, dan valt het met de energiekosten echt reuze mee. Dat ligt anders als je een wasdroger uit de energieklasse B hebt. Dan wordt het de hoogste tijd om die aan de kant te schuiven en ook te gaan voor de A+++.

Gerelateerde artikelen

Back to top button