Klussen

Welke grondverf heb ik nodig?

Inhoudsopgave
  • Grondverf is er om te zorgen voor een betere hechtinmg van de lak
  • De verf is er op water- en terpentinebasis
  • Ook beschikbaar in de vorm van vullende verf en roestomvormer

Grondverf, ook wel primer genoemd, is de eerste laag op een ondergrond. De verf moet zorgen voor een optimale hechting tussen lak- en lijmlagen en de ondergrond. Er zijn verschillende soorten grondverf beschikbaar. Soms hebben ze egaliserende eigenschappen en kunnen ze bovendien voorkomen dat de ondergrond oplost. Ook helpen ze binnendringing van vocht en uv-licht voorkomen en voorkomt grondverf dat de ondergrond roest. Nou is de groter vraag natuurlijk elke grondverf je bij jouw klus moet gebruiken. Wij van huistools.nl helpen je de juiste grondverf te vinden.

De onmisbare grondverf

Grondverf is vaak onmisbaar. In beginsel heb je twee verschillende soorten grondverf; een op terpentinebasis en de ander op waterbasis. De verf op terpentinebasis is perfect geschikt voor kaal hout en voor slechte ondergronden. Grondverf op terpentinebasis geldt als de perfecte ondergrond voor een aflak op terpentinebasis. De grondverf op waterbasis is geschikt voor kaal hout dat overschilderd dient te worden en waarvoor je een lak op waterbasis gaat gebruiken.

Op water- en terpentinebasis

Grondverf is er ook in de vorm van een vullende verf. Dit is geschikt voor grove ondergronden, bijvoorbeeld als je hout wilt verven met veel nerf. De verf is in staat de houtstructuur te vullen zodat er minder of helemaal geen plamuur meer nodig is om te zorgen voor een glad oppervlak. Wil je MDF gaan schilderen, dan gebruik je bij voorkeur een primer van MDF. MFD is best een lastig product om optimale hechting te realiseren. Voor MDF heb je echter speciale grondverf die in staat is zich in te vreten. Belangrijk is dan wel zorg te dragen voor een schone ondergrond. Dit kun je doen door MDF altijd eerst te ontvetten. Dit kan prima met thinner.

Roest wordt een harde laag

Ook roestomvormer wordt als een grondverf beschouwd. Het is zoals wellicht bekend best lastig om roest op metaal te verwijderen. Als niet alle roest vrij te krijgen is zal roest onvermijdelijk terugkomen. Roestomvormer zet roest vast in de ondergrond en zet het om in een steenharde laag. Vervolgens kun je die laag direct over schilderen.  Zo weet je in elk geval welke grondverf je voor welke klus gebruikt. Veel wat betreft de keuze voor het soort grondverf is afhankelijk van de lak die je later wilt toepassen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button