Slapen

De juiste lucht in je slaapkamer

Inhoudsopgave
  • Ventileer en je houdt de luchtkwaliteit in orde
  • Ventileren is geen luchten
  • Kies voor roosters in ramen en kozijnen

De juiste lucht in je slaapkamer is van essentieel belang voor je nachtrust. Gezonde lucht bevordert die nachtrust en dus dien je op de juiste wijze te ventileren. Vervuilde lucht moet de slaapkamer uit en er moet steeds frisse lucht de slaapkamer instromen. Wij van huistools.nl hebben de gehele dag de ramen en deuren geopend en dus zit het met de kwaliteit van de lucht in onze slaapkamer wel goed.

Niet ventileren en gezondheidsrisico’s liggen op de loer

Het is een simpel verhaal. Ventileer je niet, dan kunnen zomaar gezondheidsklachten ontstaan. Zeker mensen die gevoelige luchtwegen hebben, krijgen dan onherroepelijk te maken met gevoelige luchtwegen met hoesten, astma of hoofdpijn als gevolg. Door goed te ventileren haal je bovendien vocht uit je huis. Overmatig vocht kan weer schimmels opleveren en die zijn zoals bekend ook slecht voor de gezondheid.

Vervuilde lucht eruit, frisse lucht naar binnen

Uiteraard is de luchtkwaliteit in je slaapkamer erg belangrijk. Je slaapt beter en ook het vocht dat je gedurende de slaap verliest kan zo op de juiste wijze afgevoerd worden. Natuurlijk ventileren betekent ramen die geopend zijn, betekent roosters in ramen en kozijnen. Ventileren kan ook op mechanische wijze; een ventilator op een motor haalt dan frisse lucht naar binnen. Als we het hebben over ventileren en de juiste lucht in je slaapkamer, dan doelen we op voortdurend ventileren. Er moet steeds sprake zijn van luchtstromen en steeds moet vervuilde lucht de woning uit en moet frisse lucht naar binnen gehaald worden. Mensen die de gehele dag alles dicht hebben op de slaapkamer en vlak voor het slapen gaan even de ramen openen ventileren niet. Die luchten de ruimte.

Kies voor roosters in ramen en kozijnen of ventileer mechanisch

Met ventilatieroosters in ramen of kozijnen heb je in principe al voldoende ventilatie in je huis en de slaapkamer. Koop je dus nieuwe kozijnen, kies dan altijd voor uitvoeringen met een rooster. Doe je dat niet, zorg dan dat er sprake is van mechanische ventilatie. Het fenomeen schone lucht en ventileren wordt nogal eens onderschat. Het is echter bewezen dat door niet te ventileren zowel je huis als jijzelf allerlei problemen op kan lopen. En dat moet je gewoon niet willen en is dus al op simpele wijze te voorkomen. Slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

Back to top button