Tuin

Checklist: Tuin zomerklaar maken!

Als je straks in de zomer optimaal wilt genieten van de tuin, dan zul je toch echt eerst de handen uit de mouwen moeten steken. Alleen als je de tuin onderhoudt, blijf je genieten van je mooie, groene tuin. Het zomerklaar maken van de tuin begint opvallend genoeg vaak bij het gazon.

Je begint altijd met het gazon, als de laatste nachtvorst geweest is

Het is zo’n beetje de stelregel als het gaat om het zomerklaar maken van de tuin. Op het moment dat het gedaan is met de nachtvorst, ga je aan de slag met je gazon. De grasmaaier kan uit de schuur en de eerste maaibeurt van het jaar kan plaatsvinden. Behalve dat je het gras kortwiekt, zorgt je dat je een verticuteerapparaat in de buurt hebt. Verticuteren is niets meer dan het verluchten van je gazon. Daardoor krijg het gras alle mogelijkheden om te groeien en mooi groen te worden vooral. Na het verticuteren kun je bovendien je grasmatje meteen voeden. Elk gazon heeft baat bij gezonde voeding.

Ontdoe de tuin van alle onkruid, uiteraard met wortel en al

Je tuin winterklaar maken is ook alle onkruid opsporen. En dat kan nog best lastig zijn overigens. Soms is onkruid erg mooi. Vergeet echter niet dat het wel de groei van bloemen en planten tegenhoudt. Je haalt onkruid met wortel en al weg, anders is het even snel terug als dat je het weggehaald hebt. Je kunt onkruid gewoon met je handen weghalen, je kunt gebruik maken van een schoffel terwijl er ook nog ecologische verdelgers beschikbaar zijn.

Eerst snoeien en dan pas bloeien

Je tuin zomerklaar maken is ook je tuin snoeien. Snoeien geeft bloemen en planten de ruimte om te bloeien. Eerst snoeien en dan bloeien dus. Een grondige snoeibeurt in het voorjaar staat voor mooie bloemen en planten in de zomer. Het voorjaar is de beste tijd om te snoeien. Tijdens het snoeien ontstaat een wond aan de bloem of plant. Die wond is in het voorjaar veel beter door de plant of bloem zelf te genezen, nu de temperaturen weer wat stijgen. Geef je bloemen en planten dus de ruimte en snoei niet te zuinig. Vaak kan er best wat af. Uiteraard haal je dode takken of loshangende delen ook weg. Behalve snoeien check je ook de speeltoestellen voor de kinderen, zoals bijvoorbeeld de trampoline.

Maak de betegeling rondom je woning schoon met een schrobber of hogedrukreiniger

Het voorjaar is ook bij uitstek het moment om planten te planten. Doe dit op tijd, de planten nemen immers ook even de tijd om te groeien. Bepaal waar je welke planten wilt en wees ook nu niet zuinig. Niet elke plant zal uitgroeien tot de plant die jij in je hoofd hebt. Bij het zomerklaar maken van de tuin hoort ook het in orde maken van het terras en de betegeling rondom je huis. Vaak is de oprit, het terras en andere betegelde delen aangetast door algen en mos en maakt het als geheel een groene indruk. Ook het verwijderen van die groene aanslag hoort bij het zomerklaar maken van de tuin. De aanslag kun je prima weghalen met een schrobber en water. Mocht je een hogedrukreiniger hebben, dan kun je ook die prima gebruiken om de tegels te ontdoen van de groene aanslag.

Schuur je tegels en ontdek de originele kleur van die tegels

Zit er echt onkruid tussen de tegels en laat dit maar moeilijk los. Dan wil warm water vaak wel helpen. Je gooit heel simpel wat warm water tussen de tegels en je merkt dat het onkruid veel gemakkelijker weg te halen is. Over tegels gesproken, behalve dat er groene aanslag op kan zitten, zijn de tegels ook toe aan een stevige poetsbeurt. Schuur ze goed met een borstel en spoel ze daarna af met water. Zo ontdek je meteen ook weer wat de originele kleur was van de tegels.

Maak ze schoon en behandel ze eventueel met een beschermende coating

Omdat je in de zomer optimaal wilt genieten in je tuin, wordt het ook tijd de houten tuinmeubels tevoorschijn te halen. Maak ze schoon, behandel ze eventueel met een coating en maak ze tot zover klaar dat je meteen kunt zitten als de temperaturen dat toelaten. Zet ook alvast je nieuwe tuintafel klaar. Heb je tuinmeubilair van aluminium, neem ze dan alvast af met een doekje zodat ook deze meubels klaar voor gebruik zijn. Laat je niet verrassen. Want voor je het weet kun je buiten zitten. Dan zou het zonde zijn dat jij eerst alles nog schoon moet maken en eerst nog onderhoud moet plegen.

Je tuin zomerklaar maken betekent ook dat je een ronde door de tuin maakt en alles weghaalt wat er niet hoort. Je maakt de grond los en doorwoelt het, je veegt, maakt schoon en ruimt op. Mocht je een tuinhuisje hebben en check je ook de situatie in het tuinhuisje en controleer behalve de grasmaaier ook de rest van je tuingereedschap.

Gerelateerde artikelen

Back to top button