Interieur

Beste 5 houtkachels van 2022

Een houtkachel wordt alsmaar populairder en dat is logisch. Met een houtkachel breng je niet alleen meer sfeer in je woonkamer, maar je geniet ook nog eens van de zwoele warmte die een houtkachel afgeeft. Houtkachels kun je in verschillende soorten, maten, kleuren en uitvoeringen kopen. En je hebt ook nog eens volop keuze uit de materialen waar de kachels van zijn gemaakt. Daarom kunnen wij het ons goed voorstellen dat je tijdens je zoektocht naar een geschikte houtkachel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij de beste 5 houtkachels van 2022 voor je op een rijtje. 

Wat zijn de voor- en nadelen van houtkachels?

Voordat we dieper inzoomen op de beste modellen is het goed om even de voor- en nadelen van houtkachels op een rijtje te zetten. We verklappen al dat er meer voor- dan nadelen zijn op te noemen en dat maakt de aanschaf van een houtkachel het meer dan waard. De voordelen zijn dat je meer sfeer en gezelligheid kunt creëren en dat je kunt genieten van een heerlijke warmte. Het rendement van houtkachels is ook hoger dan dat van een klassieke open haard. Dat natuurlijk ook als voordeel mag worden gezien. Daarnaast zijn ze ook nog eens aantrekkelijker geprijsd dan bijvoorbeeld een gashaard. Het nadeel is dat je droog hout nodig hebt en dat het onderhouden van de kachel en de schoorsteen tijd kost. De schoorsteen zou je ook ieder jaar moeten vegen om optimaal gebruik te kunnen maken van de houtkachel.

Barbas Box 75; Mooie vrijstaande houtkachel met innoverende techniek

Het merk Barbas staat bekend om het fabriceren van mooie en innoverende houtkachels met een hoog rendement. De Barbas Box 75 is hier geen uitzondering op. Met dank aan het beton en keramisch interieur aan de binnenzijde brandt het vuur rustig en geleidelijk. Door het unieke verbrandingsconcept kun je een hele avond van heerlijk warm en een gezellig vuur genieten door slechts enkele houtblokken te gebruiken. De houtblokken kun je prima in het compartiment onder de haard plaatsen en de haard met draaideur heeft zowel een boven- als achteraansluiting.

Charlton en Jenrick Purevision LPV8 Depot; Stevige en mooie houtkachel

De Charlton en Jenrick Purevision LPV8 heeft een stijlvol design en past in vrijwel ieder interieur. De behuizing is van een stevig metaal gemaakt terwijl het rendement tussen de 70% en 80% ligt. Deze vrijstaande kachel heeft zowel een boven- als achteraansluiting en er is een extra compartiment aanwezig waarin je de gedroogde houtblokken eenvoudig kunt opbergen. De Charlton en Jenrick Purevision LPV8 Depot is zonder twijfel een sfeervolle eyecatchers waar je jarenlang plezier van hebt.

Beste 5 houtkachels van 2022

Charlton en Jenrick Fireline Woodtec; Houtkachel met hoog rendement

De Charlton en Jenrick Fireline Woodtec is net zo stijlvol als de Purevision LPV8 Depot, maar je hebt een veel beter zicht op het knetterende vuur. Dat geeft extra sfeer en warmte en je kunt er op een frisse of koude avond optimaal van genieten. Het extra compartiment voor het opbergen van de gedroogde houtblokken is hier wel voor opgeofferd. De houtkachel heeft zowel een achter- als bovenaansluiting en heeft een rendement van 80% tot wel 85%!

Barbas Box Panorama 65; Houtkachel met meer zicht op het knetterende vuur

De Barbas Box Panorama 65 lijkt veel op de Barbas Box 75 en dat is ook logisch, omdat de houtkachels tot dezelfde serie behoren. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zoals het zicht op het vuur. Bij de Barbas Box Panorama 65 kun je het vuur zowel van links als rechts en van de voorzijde bewonderen. De houtkachel is ook iets breder dan zijn broer terwijl de houtopslag module optioneel is. De Barbas Box Panorama 65 gebruikt overigens wel dezelfde techniek waardoor het vuur rustig en geleidelijk brandt.

Altech Max B Depot

De vrijstaande houtkachel van Altech is een mooie vrijstaande houtkachel met een grote draaideur en een houtopslag module. De houtkachel heeft een bekleding van antraciet en spekstenen. In tegenstelling tot de houtkachels die we hebben besproken, heeft de Altech Max B Depot alleen een bovenaansluiting en geen achteraansluiting. 

Houtkachel kopen? Nog een paar handige tips

Wanneer je op zoek gaat naar een houtkachel is het goed om na te denken over of je de kachel zelf installeert of professioneel laat installeren. Het plaatsen en het aansluiten van een houtkachel is niet moeilijk, maar het is wel een secuur klusje. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het oriëntatieproces niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar de functionaliteiten te kijken. Soms ben je voor luxueuzere houtkachels wel iets meer geld kwijt, maar je hebt er dan ook zonder twijfel meer plezier van. Een ander belangrijk punt om je houtkachel maximaal te laten renderen heeft te maken met isolatie. Het goed isoleren van je woning zorgt er namelijk voor dat de warmte niet goed kan ontsnappen en dat je het dus ook lekker warm hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button