Overig

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Wie eenmaal het besluit heeft genomen om de overstap te maken naar zonnepanelen stuit alweer op een nieuwe afweging, namelijk: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Vanzelfsprekend is dit een zeer belangrijke overweging. Want te veel zonnepanelen vormen een overbodige kostenpost, maar te weinig zonnepanelen plaatsen is hartstikke zonde. Hoe bereken je dus het aantal zonnepanelen wat jouw huishouden nodig heeft? Soms is de keuze niet moeilijk; staat jouw dak slechts een beperkt aantal zonnepanelen toe, dan plaats je er zoveel je er kwijt kunt. Iets wat je natuurlijk niet doet bij een groot, breed dak. Kortom; hoe reken je dat nu precies uit? We nemen het met je door in dit artikel.

Hoe bepaal ik hoeveel zonnepanelen er nodig zijn?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle zonnepanelen exact hetzelfde rendement opleveren. Wil je de opbrengst van zonnepanelen berekenen, dan is het belangrijk om de exacte kwaliteit van de specifieke zonnepaneel te kennen. Zo wekken glas-glas zonnepanelen beduidend langer dezelfde hoeveelheid zonne-energie op dan dat glas-folie zonnepanelen dat doen. Daarentegen zijn glas-glas zonnepanelen wat duurder in aanschaf dan glas-folie zonnepanelen. Iets wat zich desondanks loont, aangezien glas-glas zonnepanelen niet tot nauwelijks teruglopen in opbrengst en dus zeer stabiel zijn.

Het bereken van het benodigde wattpiek vermogen (wp)

Zonnepanelen kunnen een bepaald wattpiek vermogen bereiken onder ideale omstandigheden.

Ideale omstandigheden zijn:

  • Meest krachtige zonnesterkte op het meest gunstige tijdstip
  • Ideale hellingsgraad van het dak
  • Geen aanwezigheid van schaduw
  • Plaatsing van de zonnepanelen op het zuiden gericht

De zonnesterkte is in de zomer, logischerwijs, het krachtigste. Het wattpiek vermogen van zonnepanelen wordt doorgaans maar een bepaald gedeelte van de dag bereikt. Daarom wordt bij de berekening van het aantal zonnepanelen van een bepaald verlies uitgegaan, wat er altijd is aangezien de aarde draait en de zon dus maar op een bepaald moment van de dag het allerbeste zijn werking kan uitrichten. Om nog maar te zwijgen over bewolking. Het verlies moet dus meegenomen worden in de berekening.

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

De som

Als voorbeeld kan de volgende som worden gehanteerd voor de berekening van het aantal aan te schaffen zonnepanelen:

Ter voorbeeld nemen we een doorsnee gezinssituatie waarbij er een jaarlijks verbruik van 2500 kWh verwacht kan worden. Hoeveel zonnepanelen moeten zij aanschaffen?

In het geval van zonnepanelen met 360 wp (wattpiek):

  • Jaarlijks verbruik 2500 kWh
  • 2500 x 1,1 / 360 (= wattpiek) = 7,64 zonnepanelen

In het geval van zonnepanelen met 325 wp (wattpiek):

  • Jaarlijks verbruik 2500 kWh
  • 2500 x 1,1 / 325 (= wattpiek) = 8,46 zonnepanelen

Om zekerheid uit je rendement te kunnen halen wordt het aantal zonnepanelen achter de komma naar boven afgerond. Zo koop je bij 7,64 zonnepanelen 8 zonnepanelen en bij 8,46 zonnepanelen 9 zonnepanelen. Het aantal te behalen kWh valt of staat echter met het aantal zonne-uren jaarlijks. De opbrengst kan echt met honderden kWh fluctueren op jaarbasis. 

Tot slot

Zonnepanelen instaleren kun je het beste door een erkend installatiebedrijf laten uitvoeren. Meestal valt de installatie te regelen via het bedrijf waarbij de zonnepanelen worden aangeschaft – ongeacht of de zonnepanelen online worden gekocht of via een fysieke winkel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button