Overig

Dit zijn de voordelen van Plexiglas op maat

Plexiglas is een bijzonder materiaal, het kent vele voordelen en is op specifieke plekken in en rond het huis een geweldig alternatief voor glas. Een van de vele voordelen van plexiglas is dat het gemakkelijk door de leverancier op maat gemaakt kan worden. Welke vorm je dus ook nodig hebt voor thuis: je kunt het op maat laten maken, iets wat je nauwelijks iets extra’s kost. Voor welke doeleinden kun je plexiglas thuis gebruiken en wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

Plexiglas voor thuisgebruik

Doordat plexiglas een perfect isolerende werking heeft is het goed te gebruiken in en rond het huis. Neem bijvoorbeeld een tuinhuisje; plexiglas is ideaal in gebruik om vorst zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Maar ook bij overkappingen, windschermen en carports is plexiglas ideaal en is het een veel gebruikt materiaal.

Glas-in-lood ramen beschermen

Binnenshuis komen we plexiglas steeds vaker tegen als dakraam, of als voorzetraam bij glas-in-lood raampjes. Zoals bekend is glas-in-lood fragiel en veroorzaakt het ook nog eens flink wat kou en tocht. Om glas-in-lood ramen te beschermen en te isoleren laat je plexiglas op maat maken en plaats je dit binnenshuis voor het glas-in-lood raam. Is er onverhoopt een klein glasraampje in huis kapot gegaan, zoals een bovenlicht of dakraampje, laat dan gewoon een stuk plexiglas op maat maken en je bent voordeliger uit dan wanneer je een nieuw glasraampje zou laten plaatsen.

De voordelen van plexiglas

Zoals gezegd is een belangrijk voordeel van plexiglas dat het op maat gemaakt kan worden en perfect isolerend werkt. Kies als het even kan voor gegoten plexiglas. Gegoten plexiglas is namelijk gemakkelijker te bewerken en breekt minder snel af. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit is dit de beste keuze ten opzichte van geperst plexiglas.

Dit zijn de voordelen van Plexiglas op maat

Welke voordelen kent plexiglas nog meer?

  • Plexiglas is goedkoper dan gewoon glas.
  • Plexiglas is wel tot 30 maal sterker dan gewoon glas; het kan dus goed tegen een stootje en vormt daardoor een mooi licht doorlatend dak bij overkappingen.
  • Ook is plexiglas ongeveer de helft lichter dan gewoon glas, ideaal dus om zelf te plaatsen.
  • Je kunt met een gerust hart achter een plexiglas raam plaatsnemen; het materiaal is UV bestendig, je zult dus niet verbrand raken.
  • Plexiglas is weerbestendig, kan tegen vorst én hitte en verkleurt of verweerd dus niet.
  • Plexiglas is absoluut niet matterend in heldere en gladde vorm; het laat juist uitstekend licht door en naarmate plexiglas dikker is versterkt het daglicht.

Welke nadelen kent plexiglas?

Zoals vrijwel ieder materiaal kent ook plexiglas enkele nadelen. Zo is plexiglas niet goed krasbestendig, in tegenstelling tot gewoon glas. Reinig plexiglas daarom altijd met een zachte doek, zodat je niet zelf minuscule krasjes veroorzaakt.

Plexiglas kan tegen hoge temperaturen, maar niet tegen extreme hitte zoals brand. Het materiaal is brandbaar, hoewel er ook brandvertragend plexiglas verkrijgbaar is.

Tot slot

Plexiglas kun je zeer gemakkelijk online bestellen. Vrijwel alle verkoopkanalen bieden de mogelijkheid om de precieze maten door te geven van het gewenste plaatmateriaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button