KlussenTuin

Gids: Groen dak aanleggen + kosten

Steeds meer mensen kiezen voor een groen dak, maar waarom is dat zo? Er zijn genoeg redenen op te noemen waarom een groen dak – ook wel een sedumdak genoemd – een goed idee is. De belangrijkste redenen zijn, omdat een sedumdak Co2 omzet in zuurstof en fijnstof opneemt, water absorbeert in de zomer voor verkoeling zorgt en in de winter de kou buiten de deur houdt. Maar is een groen dak wel voor iedereen mogelijk en wanneer kies je voor een groen dak? En hoeveel kost het om een sedumdak te installeren? In onze gids zetten we alles op een rijtje!

Groene daken in steden

Vooral in de stad komen groene daken uitstekend tot hun recht, omdat juist de mensen in de stad last hebben van fijnstof en van een hoge Co2-uitstoot. Omdat sedumdaken Co2 omzetten in zuurstof en fijnstof opnemen, wordt de luchtkwaliteit een stuk beter. Dat is goed voor je jezelf en de buurt waar je woont. Dat groene daken dan ook volop in steden aanwezig zijn is een logisch gevolg. Steeds meer huiseigenaren in de stad kiezen om het dak te bedekken met het mooie groen. Dat ook nog eens mooi in bloei staat tijdens de zomermaanden en voor een mooi gezicht zorgt.

Voor vrijwel ieder dak geschikt

Sedumdaken kun je op zowel platte daken als licht hellende daken plaatsen. Op puntdaken wordt het een lastiger verhaal. Hierdoor zijn groene daken voor vrijwel ieder dak geschikt. Sedumdaken worden opgebouwd met cassettes. Een soort bakken die weer uit kleinere bakjes bestaan en in elkaar geklikt kunnen worden. Zo kun je ze vrij makkelijk neerleggen, verankeren en met elkaar in verbinding brengen. Dat zorgt voor een zeer nette en stevige dakbedekking terwijl de cassettes ook nog enorm licht in gewicht zijn. Dus je hoeft niet bang te zijn dat een sedumdak niet door jouw dak gedragen kan worden.

Gemiddelde kosten voor het installeren van een groen dak

De cassettes voor het monteren van een groendak kosten gemiddeld € 35,- per vierkante meter. De gemiddelde oppervlakte van een dak in Nederland is 60 vierkante meter. Dus de gemiddelde Nederlander is circa € 2100,- kwijt voor het plaatsen van een sedumdak. Echter hebben we het nu alleen over de kosten van de cassettes en je moet ook nog investeren in bijvoorbeeld een expert die het dak gaat bedekken. Dit zijn vaak de manuren die je moet betalen. Tenzij je ervoor kiest om het dak zelf te bedekken. Qua systeem is het niet heel moeilijk om de installatie zelf te doen, maar je moet wel een beetje handig zijn en in ieder geval niet bang zijn om op een dak te klimmen en te staan. 

Nu denk je waarschijnlijk dat het toch een hoop geld is, maar je kunt eventueel bij de gemeente waar je woont subsidies aanvragen. Gemeenten stimuleren inwoners om hun huis te verduurzamen en een sedumdak installeren is een verduurzamingen. Je hoeft in de winters immers minder te stoken, met een sedumdak in combinatie met zonnepanelen kun je meer groene energie opwekken (zonnepanelen presteren immers beter als de temperaturen laag zijn) en je draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Met een mooie subsidie kun je de investering verlagen en dan is het ook vreselijk aantrekkelijk om een groendak te aan te leggen.

Gids: Groen dak aanleggen + kosten

Hoe kun je het sedumdak verankeren?

Een sedumdak bestaat dus uit cassettes die je in elkaar klikt en zo houden ze elkaar op hun plaats. Toch kan een groen dak verschuiven of opwaaien als het niet verankerd is. Je kunt een sedumdak verankeren door bijvoorbeeld eerst grind te storten en de cassettes daarin te sluiten. Dan hebben verschillende weersomstandigheden geen kans om je groene dak te laten bewegen. Bij een schuin dak heb je vaak ook nog een L-profiel nodig, zodat het groene dak niet van het licht hellende dak glijdt.

Wat heb je allemaal nodig voor een groendak aanleggen?

Tot zover klinkt het relatief simpel om een groen dak aan te leggen, maar je hebt wel het één en ander nodig voordat je van een mooi groen sedumdak kunt genieten. We zetten even op een rijtje wat je allemaal nodig hebt;

  • Wortelwerende folie als ondergrond aanbrengen
  • Aluminium profielen rondom het dak
  • Afvoer en grind plaatsen voor afwatering en verankering van het sedumdak
  • Afwatering en substraten op de wortelwerende folie aanbrengen
  • Cassettes met planten aanleggen

Nog een paar tips

Heb je het sedumdak succesvol geplaatst? Let er dan even op dat je de eerste weken veel tijd investeert in het bewateren van het dak. Dat is nodig om het sedumdak goed te laten werken. Na de periode vergt een groen dak weinig onderhoud en hoef je het dak slechts één keer per jaar te snoeien. Dit doe je meestal in september. In het voor- en najaar kun je het dak ook bemesten om het tijdens de zomer weer volop te laten bloeien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button