Verzekeringen voor je huurhuis
Yes, je hebt een contract ondertekend voor een huurhuis. Naast het doorgeven van je nieuwe adres aan verschillende instanties en het regelen van nieuwe contracten voor gas, water en licht, moet je ook nadenken over verzekeringen voor je huurhuis. Je wilt immers dat je huis én je spullen verzekerd zijn tegen schade. Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk? En welke zijn nuttig om af te sluiten? In deze blog delen we enkele van de belangrijkste verzekeringen.
Woonverzekeringen
Iedereen wil zorgeloos kunnen wonen. Veel huishoudens sluiten daarom een woonverzekering af om zich te verzekeren tegen schade of inbraak. Onder de categorie woonverzekeringen valt zowel de inboedel- als opstalverzekering. Een opstalverzekering is echter niet relevant voor iemand die een huis huurt, aangezien deze verzekering betrekking heeft op koopwoningen.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering verzekert spullen in een huur- of koopwoning tegen schade door onder meer brand, storm, lekkage, neerslag, vandalisme en diefstal. Ook steeds meer verzekeraars nemen een clausule voor cybercriminaliteit in hun verzekeringen op. Vaak heb je de keuze uit meerdere dekkingen, waarbij ‘basis’, ‘All Risk’ en ‘All Risk met buitenshuisdekking’ veel voorkomende termen zijn. Hoe verzekeraars naar hun pakketten refereren en wat deze precies dekken, kan verschillen. Zo is val- en stootschade niet altijd inbegrepen en zijn aparte dekkingen voor mobiele elektronica soms nodig. Welke inboedelverzekering je ook afsluit, zorg ervoor dat je de waarde van je inboedel aannemelijk kunt maken door foto’s te nemen van kostbare spullen en aankoopbonnen na aanschaf te bewaren.
Kostbaarhedenverzekering
Op sommige spullen zijn we net wat zuiniger dan op andere, vooral als er een aardig prijskaartje aan heeft gehangen. Heb ook jij spullen van grote waarde in huis, zoals sieraden, een speciaal muziekinstrument of foto- en filmapparatuur? Het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering kan dan verstandig zijn. Deze verzekering geldt als aanvulling op de inboedelverzekering en biedt veelal dekking tegen beschadiging, diefstal en verlies. Voor het afsluiten van een dergelijke verzekering is vaak wel een taxatierapport nodig.
Verzekeringen voor veilig wonen
Als huurder ben je in de meeste gevallen niet verantwoordelijk voor het grote onderhoud van een woning. Je hoeft dus geen verzekering of abonnement af te sluiten voor het laten vegen van de schoorsteen, het schoonmaken van de dakgoot of het onderhoud aan de cv-ketel. Mocht er met een van bovengenoemde zaken iets mis zijn, dan is het wel verstandig dit aan de verhuurder te rapporteren om zaken als brand en wateroverlast te voorkomen.