KlussenSchoonmaken

Boeiboord onderhoud: waarom is het nodig en hoe pak je het aan?

Platte daken, dakgoten en dakranden worden vaak afgewerkt met boeiboorden. Omdat deze opstaande randen zich meestal op grote hoogte bevinden, zijn er maar weinig mensen die er naar omkijken. Zonde, want het is belangrijk om boeiboorden te onderhouden. In deze tekst vertellen we je waarom boeiboord onderhoud belangrijk is en lees je hoe je boeiboorden onderhoudt.

Redenen om boeiboorden te onderhouden

Boeiboorden worden blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Ze komen niet alleen in aanraking met regen, maar ook met zon, sneeuw en vorst. Hierdoor heeft een boeideel behoorlijk veel te lijden. Dit brengt ons direct bij de belangrijkste reden voor boeiboord onderhoud. Als je niets aan de boeidelen doet, gaat dit ten koste van de uitstraling van jouw woning. Boeiboorden gaan er langzaam maar zeker steeds minder mooi uitzien als je ze niet onderhoudt. Wanneer je er nooit iets aan doet, moet je deze onderdelen van jouw woning bovendien veel eerder vervangen dan gebruikelijk. Kortom: reden genoeg om jouw boeiboorden te onderhouden.

Eenmaal per jaar schoonmaken is vaak al voldoende

Als je de opstaande rand van jouw platte dak, dakgoot of dakrand nog niet eerder onderhouden hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit moet doen. Gelukkig is onderhoud niet betrekkelijk lastig, want het is vaak al voldoende om de boeiboorden eenmaal per jaar schoon te maken. Doordat deze onderdelen zich meestal op grote hoogte bevinden, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Werk je zelf niet graag op hoogte? Dan kun je jouw boeiboorden schoon laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar je weet zeker dat jouw boeiboorden straks weer brandschoon zijn.

Boeiboorden schilderen

Nieuwbouwhuizen hebben vaak kunststof boeidelen, maar bij oude huizen zijn deze onderdelen vaak nog van hout. Het nadeel van hout is dat je het eens in de zoveel jaar moet schilderen. Waarom? Omdat hout verkleurt onder invloed van zonlicht. Daarnaast kan dit materiaal vocht opnemen, waardoor de kans op houtrot steeds groter wordt. Door jouw boeiboorden zo nu en dan een likje verf te geven, stel je dit uit. Wil je dit liever niet zelf oden? Dan kun je een schilder inhuren om de boeiboorden van jouw woning te schilderen.

Vervang houten boeiboorden door kunststof

Is jouw woning voorzien van houten boeiboorden? Dan kost onderhoud je misschien meer tijd dan je lief is. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze te vervangen door boeidelen van kunststof. Alhoewel dit een investering is, is het zeker de moeite waard. Kunststof is namelijk onderhoudsarm. Dit materiaal verkleurt niet door de zon en neemt geen vocht op. Vandaar dat je jaren vooruit kunt als je jouw houten boeiboorden vervangt door kunststof. Bovendien ben je minder tijd kwijt aan onderhoud, want je hoeft een kunststof boeiboord eigenlijk alleen maar schoon te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button