Interieur

Welke soorten houtkachels bestaan er, en welke kies jij?

Een houthaard in huis staat gelijk aan genieten. Het brengt niet alleen sfeer, maar ook warmte wanneer je het nodig hebt. In een tijd waar gas als brandstof steeds kostbaarder wordt, is een houthaard een echte uitkomst. Ben je op zoek naar een houthaard om je huis gedeeltelijk mee te verwarmen, maar weet je niet wat voor soort kachel het beste bij jou past? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kachel die je op hout stookt. 

De soorten houtkachels

Er bestaan verschillende soorten houthaarden voor binnen en voor buiten. In dit artikel focussen we voornamelijk op een houtkachel binnen. Hieronder een lijst met de verschillende soorten kachels:

  • Mooie vrijstaande houtkachels.
  • Inbouwhaarden die je in een bestaande haard kunt plaatsen.
  • Speksteenkachels die de warmte nog langer vasthouden.
  • Hanghaarden voor aan de wand.
  • Buitenhaarden voor nog meer sfeer.
  • De moderne pelletkachels. 

Hout of pellets

Wil je de charme van een houthaard, maar heb je graag meer controle over hoe lang en wanneer je stookt? Dan is een pellethaard een mooie oplossing. Bij het stoken van een pellethaard wordt ook hout gebruikt, maar dan in de vorm van dicht op elkaar geperste pellets. Een pelletkachel is eenvoudig in gebruik: je vult het reservoir met de pellets, die vervolgens automatisch naar het brandbed worden gebracht. Je kunt vervolgens zelf de temperatuur instellen en hebt volledige controle over de verbranding. Ook heeft de pelletkachel een hoog rendement en stook je er schoon in.

Stook duurzaam in je kachel

Gelukkig kun je ook in een ‘gewone’ houthaard duurzaam en overlastvrij stoken. Het soort kachel dat je hebt is hierbij belangrijk (zorg ervoor dat je houthaard aan de EcoDesign-regelementen voldoet), maar je eigen stookgedrag maakt ook een groot verschil. Gebruik bijvoorbeeld alleen hout dat de juiste vochtgraad heeft, namelijk tussen de vijftien en twintig procent. Dit meet je eenvoudig met een vochtpercentagemeter. Daarnaast is het ook verstandig om te stoken middels de Zwitserse methode. Daarbij leg je de houtblokken kruislings in de haard, van dik naar dun. In plaats van de stapel van onderaf aan te steken, leg je de aanmaakblokjes bovenin en steek je de stapel daar aan. Hierdoor ontstaat er een vrijwel volledige verbranding. Er ontstaat minder rook en uitstoot, waardoor je omgeving ook minder last van je houthaard zal hebben. Kies je voor een houthaard, stook dan schoon!

Gerelateerde artikelen

Back to top button