Tuin

Alles wat je moet weten over haagplanten

Veel mensen kiezen ervoor om haagplanten in de tuin te plaatsen. Haagplanten zorgen voor een mooie scheidingswand en zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld haagplanten die wel hun bladeren verliezen in de winter en haagplanten die juist niet hun bladeren verliezen in de winter. Als je in de winter ook van een mooie, groene tuin wilt genieten is het aan te raden om te kiezen voor een bladhoudende haagplant te kiezen. Wil je voornamelijk wat meer privacy in de tuin? Dan kun je ook goed voor een bladverliezende haagplant kiezen. In dit artikel vertellen wij je alles over haagplanten, zoals de meest populaire soorten en hoe je ze moet onderhouden.

De meest populaire haagplanten

Ben je op zoek naar winterharde haagplanten? Dan is de groene beukenhaag een goede optie. Deze haag is erg goed opgewassen tegen de winterse omstandigheden, waardoor je ook in de winter van de haagplant kunt genieten. Een ander voordeel van de groene beukenhaag is dat de beukenhaag erg snel groeit en daarnaast ook niet veel onderhoud vraagt. Van de groene beukenhaag is ook een rode variant verkrijgbaar. Hier hangt wel een wat hoger prijskaartje aan.

Een andere populaire haagplant is de haagbeuk. De haagbeuk is in ontzettend veel tuinen terug te zien. Qua uiterlijk lijkt de haagbeuk een beetje op de groene beukenhaag, al zijn er toch wel degelijk verschillen tussen de twee hagen. Zo verliest de haagbeuk bijvoorbeeld iedere winter zijn bladeren. Een voordeel van de haagbeuk is dat de plant op bijna iedere plek neer te zetten is, aangezien de plant op iedere plek kan groeien.

Nog een populaire haagplant is de laurierhaag. Met een laurierhaag zorg je voor een sfeervolle uitstraling in de tuin. De laurierhaag is een zeer snelgroeiende haag, waardoor je al snel van een volle haag kunt genieten. Dat de haag zo snel groeit zorgt er wel voor dat je de haag regelmatig moet snoeien. De laurierhaag is ook een winterharde haagplant en zal gewoon zijn blad blijven houden in de winter. 

Haagplanten onderhouden

Haagplanten hebben het enige onderhoud nodig. Het onderhoud verschilt wel per haagplant, dus het is aan te raden om altijd goed te controleren wat voor onderhoud jouw haagplant nodig heeft. Bij haagplanten heeft het meeste onderhoud te maken met het snoeien van de haag. Door de haag te snoeien voorkom je dat de haag te veel door gaat groeien en de hele tuin gaat overwoekeren. Hoe vaak je de haagplant moet snoeien, is afhankelijk van de groeisnelheid van de haag. Als je gaat snoeien, kun je dit het beste doen met een elektrische heggenschaar. Het snoeien gaat dan het snelst. Wil je zo min mogelijk snoeien? Kies dan voor een haagplant die niet snel groeit. 

Bij het onderhouden van haagplanten hoort natuurlijk ook het voeden van je haagplant. Om de haagplant in een goede conditie te houden, moet je de haagplant de juiste voeding geven. Over het algemeen hoef je jouw haagplanten slechts één tot twee keer per jaar bemesten. In principe hoef je jouw haagplant geen water te geven, aangezien de regen al voor voldoende water zorgt. Is het heel heet in de zomer en heeft het al een lange tijd niet geregend? Dan kun je de haagplanten wel wat extra water geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button