Badkamerlamp kopen – 5 aandachtspunten
Goed licht is een must in je badkamer. Vooral rond de spiegel moet het licht optimaal zijn. Ook de rest van je waterparadijsje dient goed verlicht te zijn. En een douchewand met verlichting is ook top. Een decoratief vleugje voor je badkamerlampen is ook niet verkeerd. Alleen gaat het wel om stroom en lampen. In een badkamer met water dat zich niet fijn verhoudt met stroom. Op zoek naar een badkamerlamp? Check vooraf de vijf aandachtspunten die je mee moet nemen in je koop.
1 IP-waarde van je verlichting
Ingress Protection, zo heet IP voluit. Je vindt deze waarde duidelijk vermeld op de doosjes van lichtarmaturen zoals spots. Ze zeggen iets over de mate waarin de lampen beschermd zijn tegen stof, vuil, vocht en water. Dan doen ze met twee cijfers, bijvoorbeeld IP 44. Het eerste cijfer zegt in hoeverre het armatuur beschermd is tegen stof. Een 0 betekent geen bescherming, een 6 absolute bescherming. Voor een badkamerlamp is echter het tweede cijfer van groot belang. Dit tweede getal geeft aan welke beschermingsgraad er is tegen water. Tegen binnendringen van vocht én water. Er zijn 8 mogelijkheden. De bescherming tegen stof is voor het gemak even vervangen door een X:
IP X0 Volledig onbeschermd
IP X1 Druipwaterdicht
IP X2 Druipwaterdicht tot 15O
IP X3 Regen- en sproeiwaterdicht
IP X4 Spatwaterdicht
IP X5 Spuitwaterdicht
IP X6 Tegen watergolven beschermd
IP X7 Waterdicht (tot 1 meter diep en tot max. een half uur)
IP X8 Drukwaterdicht (kan lang onder water blijven)
2 De zones in de badkamer
De badkamer is in zones ingedeeld. Afhankelijk van de zone kies je een badkamerlamp met een daarvoor geschikte IP. In zone 0 ben je flink bezig met water. Denk aan bad en directe omgeving of aan de douchebak zelf. Deze zone is verboden voor lampen die zijn aangesloten op netstroom (220 Volt). Zone 1 vind je tot 225 cm boven je bad en je douchebak. Mist er een gordijn of cabine en is je douche dus open? Dan omvat zone 1 ook een straal van 120 cm rond de douche. Lampen op zwakstroom mogen hier; nooit lampen of andere elektrische apparaten die gevoed worden door de netstroom (220 Volt)! Zone 2 vind je tot 60 cm naast bad en douchecabine, ook tot een hoogte van 225 cm. De ruimtes die zich buiten zones 0 t/m 2 bevinden, vallen onder ‘buitenzone’; daar waar water eigenlijk niet of nauwelijks je verlichting kan treffen. Elke zone, ook de buitenzone, verplicht je om lampen te gebruiken met een minimale IP-waarde:
• Zone 0 – IP 67 maar alleen met voltage van 12 Volt!
• Zone 1 – IP X5 of hoger
• Zone 2 – IP X4 of hoger
• Buitenzone – lager dan IP X4
Dat leuke lampje dat zo fraai zou staan in je badkamer maar geen hoge bescherming biedt, kan dus wel gemonteerd maar dan in de buitenzone. Nog even de zones in het kort:
• Zone 0 – lamp geschikt tegen onderdompeling
• Zone 1 – lamp moet spatwaterdicht zijn
• Zone 2 – lamp moet drupwaterdicht zijn
• Buitenzone – lamp dient het liefst enige minimale bescherming tegen water te hebben
3 Aan- en uitzetten van je badkamerlampen
Schakelaars hebben natuurlijk ook te maken met licht en zeker ook met stroom. Het is dan ook niet altijd toegestaan om badkamerschakelaars te monteren in zones 0, 1 en 2. Die dienen geplaatst in de buitenzone, net als stopcontacten.
4 Het licht zelf
Veiligheid voorop in zo’n natte badkamer. Als dat feit is, wordt het licht zelf belangrijk. Door de hoofdschakelaar te wippen, krijg je je basisverlichting. De hele badkamer baadt in een zee van licht, bijvoorbeeld door een centraal hangende armatuur of door een serie badkamerspots. Daarnaast heb je zogenaamde taakverlichting. Die helpt je bij het opzetten van je make-up of bij het scheren. Vaak zijn badkamerspiegels al voorzien van deze taakverlichting. Heb je niet een spiegel met aan weerszijden licht? Plaats dan aan beide kanten van de spiegel en op ooghoogte lampen. Taakverlichting heeft 300-500 lux nodig. Dan is er ook nog sfeerverlichting (accentverlichting). Dit type lampen maakt een badmomentje gezellig en draagt bij aan de ontspanning. Als je je badkamer nieuw laat maken of wilt verbouwen is het handig om een lichtplan te maken. Je tekent daar de zones in en waar je lichtpunten nodig hebt. Zo zie je ook meteen welke IP-waardes je lampen moeten hebben. Of je nu inbouw- of opbouwlampen wilt.
5 Check de lumen
De hoeveelheid licht die geschikt is voor een badkamer wordt uitgedrukt in lux. Een lux is gelijk aan 1 lumen per m2. Je vindt lumeninformatie op de doosjes van lichtbronnen en ook vaak op de lichtbronnen zelf. Het algemene advies is dat je tussen de 200 en 400 lumen gebruikt per m2. Heeft je badkamer een vloeroppervlak van bijvoorbeeld 12 m2, dan heb je minimaal 12 x 200 = 2400 lumen nodig. En maximaal 12 x 400 = 4800 lumen.