Klussen

Een zaagtafel gebruiken, wat is de beste manier?

Goed gereedschap is het halve werk. Vast en zeker een zin die je al heel vaak hebt gehoord maar ook een waar waarheid in zit. Wanneer je iemand bent die veel klust zal je ook heel wat gereedschap in huis hebben en dan weet je dat je op een aantal dingen moet letten. Dit geldt ook zo voor een zaagtafel. Welke is de beste en hoe gebruik je hem?

Wat je moet weten over een zaagtafel

Wanneer je gaat kijken voor een zaagtafel dan zijn er een aantal dingen die je erover moet weten. Een zaagtafel is alleen te gebruiken bij het zagen van hout. Je kunt het eigenlijk zien als een tafel waarin een zaag gemonteerd is. Doordat de zaag in de tafel zit heb je meer stevigheid en een stabiel gereedschap. Een nadeel is echter dat het wat minder hanteerbaar is om mee te nemen. Vaak wordt een zaagtafel gebruikt wanneer men grote stukken hout moet gaan zagen. 

Veiligheid en gemak is belangrijk

Wanneer je gebruik gaat maken van een zaagtafel dan is het van belang om dit op de juiste en een veilige manier te doen. Je moet ervoor zorgen dat je handen ver uit de buurt zijn van het zaagblad. Je kunt bijvoorbeeld een klem gebruiken om je te zagen materiaal vast te houden.

Een zaagtafel is meestal in hoogte te verstellen. Dit komt niet alleen de veiligheid ten goede maar ook je gezondheid. Zeker wanneer je van dit gereedschap veel gebruik maakt is dat belangrijk. Zo voorkom je schouder- en rugklachten. 

Vervang het zaagblad van de zaagtafel op tijd. Dit voorkomt niet alleen frustratie maar draagt ook bij aan de veiligheid van het gereedschap. Wanneer je een goed scherp zaagblad hebt zullen jouw zaagsneden ook veel mooier zijn. Let er ook goed op dat je het juiste zaagblad erin hebt zitten. Je hebt voor diverse materialen een verschillend zaagblad. Het blad wat je gebruikt voor hout kan je vanzelfsprekend niet gebruiken om steen te snijden. Daar heb je dan een ander zaagblad voor nodig wat je in de zaagtafel kunt zetten. 

Het vermogen

Het vermogen van een zaagtafel kan ook flink verschillen. Dit kan verschillen per merk en model. Het is verstandig om na te gaan of dat je de zaagtafel veel zult gebruiken of niet en voor wat voor soort klussen. Gebruik je het gereedschap veel dan is het verstandig om te kiezen voor een hoog vermogen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button