Overig

De hoogte van de wastafel

Het is zo vanzelfsprekend, de wastafel in de badkamer. Maar wat zou je antwoord zijn als gevraagd werd hoe hoog de wastafel precies moet hangen? Weinig mensen zullen daarop het antwoord weten. Daarom geven wij hier uitsluitsel.

Standaard hoogte wastafel

Daar gaan we dan. Doorgaans laat je de specialist de bovenkant van de wastafel en waskom op een hoogte van 80 tot 95 centimeter plaatsen. Dit is meteen ook de meest prettige hoogte. Omdat een waskom op een blad wordt geplaatst, dient het blad of eventueel het badkamermeubel lager te hangen dan wanneer je kiest voor een wastafel. De wastafel is namelijk lager dan een waskom.

Hoogte wastafel badkamer

De standaardhoogte van de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, dat is zo ongeveer zo hoog als de keukentafel. Kijken we even verder en rekening houdend met het type en de grootte, wordt de al even onmisbare spiegel doorgaans op ene hoogte van 200 centimeter vanaf de grond geplaatst en op een hoogte van 35 centimeter boven de wastafel.

Hoogte wastafel met kom

Zoals gesteld hang je het blad of het meubel voor de waskom lager dan wanneer je een wastafel kiest. Om nou te berekenen hoe hoog het badkamermeubel moet hangen. Moet de hoogte van de waskom afgetrokken worden van de totale hoogte. Is de waskom 30 centimeter hoog en wil je het meubel op de standaard 90 centimeter hangen, dan ligt de hoogte van de bovenkant op 60 centimeter. Voor een meubel van 85 centimeter, heb je de waterleidingen idealiter op een hoogte van 65 centimeter. Voor een badkamermeubel met een hoogte van 90 centimeter, zitten de leidingen in de ideale situatie op een hoogte van 70 centimeter.

Hoogte wasbak

Gebruik je de wasbak in combinatie met een badkamermeubel, dan is het normaal om het laagste punt in de wasbak op 70 centimeter hoogte te plaatsen. Op die manier heb je voldoende mogelijkheid om over de wasbak te hangen als jij je wast of je tanden poetst. Houd je deze hoogte aan, dan is er ook onder de wasbak nog voldoende ruimte voor een badkamermeubel. Als het om ruimte gaat, kun je eveneens kiezen voor een zwevend meubel in de badkamer. Zo houd je de vloer vrij en lijkt de ruimte automatisch ook wat groter.

De hoogte en de diepte van het wastafelblad

Nemen we nog even de breedte en de diepte van het wastafelblad onder de loep, waarop of waarin je de wasbak plaatst. Neem een breedte van 75 centimeter, dit is standaard voor een enkele wasbak en een badkamermeubel en houdt een diepte van 50 centimeter aan. Op die manier heb en houd je namelijk voldoende opbergruimte onder de wasbak in het meubel. Bovendien kun je zo de wasbak ook in een kleine badkamer plaatsen omdat die niet teveel ruimte in zal nemen. Heb je een dubbele wasbak, dan zal het wastafelblad tussen de 120 en 140 centimeter breed moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button