InterieurKeukenKlussenOverig

5 tips voor het kiezen van de juiste verlichting

Je hebt allerlei soorten verlichting: van tafellampen tot staande lampen en van spots tot wandverlichting. Ben je op zoek naar verlichting, maar vind je het lastig om hiermee de juiste sfeer te creëren? Wij geven een aantal tips voor het vinden van de perfecte verlichting voor in huis!

Tip 1: Algemene verlichting

Algemene verlichting is het soort verlichting dat ervoor zorgt dat een ruimte in huis gelijkmatig wordt verlicht. Meestal is dit indirecte, dimbare verlichting in de vorm van een staande lamp, plafondlamp of verlichting aan de wand. Door goede algemene verlichting te kiezen, zorg je ervoor dat de schaduwen in een ruimte wat zachter worden en de ruimte meer sfeer krijgt.

Tip 2: Directe verlichting

Directe verlichting heeft met name te maken met de functionele plekken in huis. Dit zijn bijvoorbeeld de eettafel waar je aan eet of de bank waar je een boek leest of televisie kijkt. Bij de eettafel is het mooi om te kiezen voor een hanglamp die de hele tafel verlicht. Dat is niet alleen handig wanneer je aan het eten bent, maar ook wanneer je regelmatig aan de eettafel werkt. Of kies voor led inbouwspots dimbaar voor boven de eettafel, zodat je er ook romantisch en sfeervol kunt dineren. Bij de bank of stoel in de woonkamer kun je met een staande lamp de ideale leesplek creëren.

Tip 3: Sfeerverlichting

Wil je meer sfeer creëren in een ruimte? Ga dan voor sfeerverlichting. Kies bijvoorbeeld voor dimbare verlichting of lampen met warm licht. Naast lampen, kun je natuurlijk ook kaarsen gebruiken om een ruimte sfeervoller te maken.

Tip 4: Decoratieve verlichting

Je kunt bij het kiezen van verlichting alleen van de soort verlichting uitgaan, maar wat dacht je van een mooie, unieke lamp? Want niet alleen de verlichting zelf, maar ook een opvallend design van een lamp kan een ruimte meer sfeer en eigenzinnigheid meegeven.

Tip 5: Accentverlichting

Heb je bepaalde objecten in een ruimte die je graag wat extra aandacht wilt geven, bijvoorbeeld een mooi schilderij? Dat kun je doen met accentverlichting. Vooral spots zijn hiervoor ideaal. Plaats deze in het plafond, zodat de vorm van de verlichting niet teveel aandacht trekt en mooi aansluit bij het interieur.

Op zoek naar de nieuwste interieurtrends? Neem dan een kijkje op onze collega’s van Woontax!

Gerelateerde artikelen

Back to top button