Legionella voorkomen? Dat doe je zo!
Heb je de waterleidingen een tijd niet gebruikt, omdat je bijvoorbeeld op vakantie was? Dan is het belangrijk dat je deze eerst goed doorspoelt. Zo voorkom je namelijk dat je last krijgt van legionella. Wij leggen je uit hoe je dat het beste kunt doen.
Waarom is doorspoelen belangrijk?
Wanneer water in waterleidingen langer dan een week stilstaat, is het water niet meer vers en kan de kwaliteit achteruitgaan. Als de omgevingstemperatuur van de leidingen boven de 25 graden ligt, kan er legionella ontstaan. Helemaal nu, ten tijde van het coronavirus, is het belangrijk hier extra goed op te letten. Veel waterleidingen, bijvoorbeeld op kantoren, worden nu namelijk niet gebruikt. Doordat het water hier langer stilstaat, kan de kwaliteit ervan flink afnemen. Daarom moet je een legionella kraan doorspoelen, om de bacterie te voorkomen. Je kunt besmet raken met legionella door het inademen van kleine waterdruppels of waternevel. De meeste mensen worden hier verder niet ziek van, maar bij sommige mensen kan besmetting met de legionellabacterie zorgen voor griepverschijnselen of zelfs een longontsteking.
Hoe kan ik het beste doorspoelen?
Om besmetting met legionella te voorkomen, wordt geadviseerd om waterleidingen door te spoelen wanneer deze een week of langer niet zijn gebruikt. Dit doe je door eerst alle toiletten goed door te spoelen. Zo zorg je er namelijk voor dat veel waterleidingen al worden ververst. Vervolgens is het belangrijk om alle kranen open te draaien en deze een minuut lang door te laten stromen. Spoel tot slot de douchekraan goed door. Dit kun je doen door de douchekop in bijvoorbeeld een emmer onder water te houden en hier een doek overheen te leggen. Zo voorkom je dat er waternevel wordt verspreid en je hierdoor het risico loopt besmet te raken met legionella. Wil je waterverspilling voorkomen? Vang het water dan op in een emmer of gieter. Je kunt het water daarna nog gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven of om mee schoon te maken.