Interieur

Zelliges plaatsen in huis: Stappenplan!

Ben je aan het verbouwen, en wil je graag mooie tegeltjes tegen de muur in de wc, badkamer of keuken? Hoe leuk is het dan om handgemaakte zelliges te plaatsen? Je kunt er voor kiezen om deze te laten plaatsen door een tegelzetter, maar wellicht wil je het gewoon zelf proberen? Wij hebben een stappenplan voor je opgesteld. Dan kun je zelf beslissen wat je het beste vindt!

De voorbereiding

Als je gaat beginnen met het plaatsen van zelliges van FLOORZ, kun je niet zonder een goede voorbereiding. Het eerste dat je moet weten is welke stijl je wilt gaan plaatsen. De zelliges kun je namelijk in enorm veel verschillende soorten en maten krijgen. Heb je een bepaald ontwerp of steen die je graag wilt plaatsen gevonden? Dan kun je beginnen met het design. Je moet namelijk weten welke muur je wilt gaan betegelen en welke afmetingen je nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk opmeten. Als je de afmetingen goed hebt, kun je de zelliges gaan bestellen. Let er op dat je altijd 10% extra neemt voor het snijverlies dat je lijdt. 

De zelliges op de muur plaatsen

Nadat je de bestelling van de zelliges hebt geplaatst, kun je gaan beginnen met het betegelen van de muur. Let er op dat de zelliges handgemaakt zijn. Er kunnen hierdoor kleine kleurverschillen zitten per tegel of per doos. Zorg er daarnaast voor dat je een tegelsnijder hebt, zodat je de tegels gemakkelijk en recht kunt afsnijden. 

Eerst ga je kijken of de muur goed is. Hij moet egaal zijn en hij mag geen vocht opnemen. Werk vervolgens van binnen naar buiten voor het mooiste effect. Leg vervolgens de tegels 30 tot 60 seconden onder water. Hierdoor wordt het klei namelijk wat natter, zodat de lijm beter blijft zitten. Vervolgens kun je de tegels gemakkelijk op de muur plakken. Een handige tip bij het vastplakken van de zelliges is het gebruik van een houten balk. Hierdoor kun je de tegels namelijk beter afstemmen op elkaar en zal het een mooier effect geven.

Afwerken van de muur

Nadat je van binnen naar buiten bent gaan werken, heb je nog enkele hoekjes die je nog moet betegelen. Hiervoor heb je de tegelsnijder in huis. Je snijdt de zelliges gemakkelijk op de juiste maat om de laatste randjes op te vullen. Is het resultaat daar? Dan kun je de zelliges ongeveer 24 uur laten drogen. Nu kun je er voor kiezen om ze te voegen. Dit is voornamelijk in vochtige plekken zoals de badkamer en de keuken verstandig om te doen. Als het voeg opdroogt, meestal binnen een half uur, ga je alle resten op de tegels verwijderen met een droge doek. Als dit gedaan is, heb je de hele klus gerealiseerd! Je kunt nu gaan genieten van je nieuwe tegel muur!

Gerelateerde artikelen

Back to top button