Wassen & drogen

Verschillende soorten strijkijzers

Inhoudsopgave
  • Vroeger werd gestreken met een verwarmd stuk ijzer
  • Het droogstrijkijzer is de meest simpele uitvoering
  • De stoomgenerator is behoorlijk groter

Kunnen we tegenwoordig kiezen uit een keur aan verschillende strijkijzers, daar was een stuk ijzer en een verwarming vroeger onmisbaar om de kleding kreukvrij te krijgen. Er werd in dat geval een stuk ijzer verwarmd met de verwarming en vervolgens moest het ijzer de warmte zo lang mogelijk vast zien te houden om vouwen uit kleding te halen. Dat ging prima, al is strijken nu toch echt een stuk gemakkelijker.

Geen stukken ijzer maar prima strijkijzers

Tegenwoordig onderscheiden we geen stukken ijzer maar wel drie verschillende soorten strijkijzers. De meest simpele uitvoering is de droogstrijker. Dit strijkijzer heeft alleen een strijkzool die verwarmd is. Wil je goed kunnen strijken met deze strijkbout dan doe je er verstandig aan de kleding eerst iets vochtig te maken. Je kunt ook kiezen voor het stoomstrijkijzer, ook meteen het meest bekende strijkijzer van allemaal. In principe werkt dit strijkijzer hetzelfde als een droogstrijkijzer. Verschil is echter dat er in de zool gaatjes gemaakt zijn waar stoom uitkomt. Die stoom is afkomstig uit een klein ingebouwd tankje waar je water in kunt doen. Dat water wordt verwarmd en komt dus in stoomvorm uit de gaatjes van de strijkzool. Met stoom strijk je gemakkelijker en hoef je de kleding niet eerst vochtig te maken.

De stoomgenerator is behoorlijk groter

De derde optie is de stoomgenerator. Dit is meteen ook het meest professionele strijkijzer dat er is. Nu is sprake van een grote tank waar water in kan. De tank staat nu los van het strijkijzer. Stoom gaat nu via een slangetje naar de strijkzool. Met deze stoomgenerator is strijken bijzonder plezierig. Kreuken en vouwen verdwijnen als sneeuw voor de zon met deze zeer professionele strijkijzers. Opvallend is dat dit strijkijzer een stuk groter is in vergelijking met de overige twee strijkijzers. Van alle genoemde strijkijzers is een heel breed assortiment beschikbaar, en dat van alle grote en bekende merken. Strijken met stoom is gemakkelijker en zeker als je behoorlijk wat vouwen in je kleding hebt eigenlijk ook hét strijkijzer om in huis te hebben. Toch gaat strijken met het ‘ouderwetse’ droogstrijkijzer ook nog steeds prima. Er zijn mensen die zelfs zweren bij deze simpele uitvoering.

Voor meer informatie en trends raad ik je aan om een kijkje te nemen bij de blog Choose Beautiful!

Gerelateerde artikelen

Back to top button