Klussen

Doe het zelf: dakgoot plaatsen

Inhoudsopgave
  • Het plaatsen van een dakgoot is een arbeidsintensieve klus
  • Zorg dat je alle materialen in huis hebt
  • Kies al dan niet voor een infiltratiesysteem

Door het plaatsen van dakgoten voorkom je lekkage en wateroverlast. Het plaatsen van een dakgoot klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Je moet een helder stappenplan maken en zorgen dat je alle benodigde materialen thuis hebt. Die materialen samen vormen het afvoersysteem, een systeem dat behalve uit een regengoot ook bestaat uit een dakgoot, regengoten en een drainagesysteem. Dat laatste systeem moet ervoor zorgen dat het water via de grond op effectieve wijze wordt afgevoerd.

Kies voor een mastgoot of voor een bakgoot

Ga je een dakgoot plaatsen, dan heb je de keuze uit twee verschillende soorten dakgoten. De eerste is de mastgoot, een soort van halve buis in ronde vorm en met een gladde binnenkant waardoor het water gemakkelijk wegloopt. De tweede variant is een bakgoot, rechthoekig van vorm. Vanwege de rechte vorm is deze goot in staat een groot oppervlak te bedienen. Heb je een niet al te grote ruimte, kies dan voor de bakgoot. Verder is de keuze tussen de twee dakgoten vooral een kwestie van smaak. Uiteraard bereken je op basis van de oppervlakte van het dak de minimale afvoercapaciteit. Dit vormt een indicatie van de lengte en de diameter van de goten die je bij het plaatsen van de dakgoot gaat gebruiken.

Regengoten voorzien van een kliksysteem

Voor je een dakgoot plaatst, check je de onderdelen die nodig zijn. Ophangbeugels haal je zeker in huis en je kunt overwegen een vergaarbak te integreren waarin de restanten blad opgevangen worden. Je hebt tegenwoordig regengoten met een kliksysteem. Handig en bovendien hoef je daar dus geen extra materialen voor in huis te halen. Je hebt vast wel een ijzerzaag in huis om de regengoten eventueel op maat te zagen. Denk verder voor een goede aansluiting aan verkoopstukken, T-stukken, verloopbochten en eventueel dubbele T-stukken. Want de aansluiting moet altijd goed zijn wil er sprake zijn van een goede afvoer van hemelwater.

Overweeg het plaatsen van infiltratiesysteem

Heb je alle materialen in huis dan kun je een begin maken met het plaatsen van een dakgoot. Niet echter voor je overwogen hebt al dan niet een infiltratiesysteem te plaatsen. Dit is niet noodzakelijk als de omringende grond in staat is om genoeg regenwater op te nemen. Is dat niet zo, dan koop je wel een infiltratiesysteem, een systeem dat het water naar de regenpijp in de grond leidt en waar het wordt opgevangen in een infiltratieput. Die put kun je vervolgens weer aansluiten op een drainagesysteem. En zo heb je alles in huis wat nodig is om voor een perfecte afvoer van regenwater te zorgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button