Tuin

ZONZ Sunsails – Pergola met doek

Er zijn veel manieren om ruimte te creëren in je tuin, maar weinig zijn zó effectief als een schaduwdoek. Deze doeken kunnen vrijwel overal als overkapping gebruikt worden. Eén van die manieren is in combinatie met een pergola. Dit type schaduwdoek staat bekend onder de naam ‘harmonicadoek’. Benieuwd wat de functie van een harmonicadoek is en wat de voordelen ervan zijn? In dit artikel vertellen wij van ZONZ Sunsails je er meer over.

Wat is een harmonicadoek?

Kies voor zon en schaduw wanneer jij dat wilt. Harmonicadoeken zijn schaduwdoeken die tussen twee muren of op een pergola gemonteerd kunnen worden. Dankzij de flexibiliteit zijn ze een perfect alternatief voor een parasol of een zonnescherm. Hoe het werkt? Het doek schuift over staaldraden heen met een katrol. Op het moment dat het te warm wordt op je terras dan vouw je het doek uit. Liever toch weer wat meer van de zon genieten? Dan is het doek ook zo weer weggeschoven. Hiervan verschilt een harmonicadoek ook van een standaard schaduwdoek, omdat je deze niet altijd in het zicht hebt. 

Kan ik ook kiezen voor een maatwerk harmonicadoek?

Ja, bij ZONZ is dit zeker een optie. Wanneer er tussen de standaard harmonicadoeken niet de juist maat zit, dan kunnen onze maatwerkspecialisten met je mee kijken om een pergola doek op maat te laten maken. Het voordeel hiervan is dat je het doek volledig kunt samenstellen volgens je eigen wensen en bijpassend kunt maken voor jouw tuin of terras. De specialisten van ZONZ denken graag met je mee over de beste schaduwoplossing. 

Wat zijn de voordelen van een harmonicadoek?

Er zijn genoeg redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor de combinatie van een pergola met doek. Naast de flexibiliteit heeft een harmonicadoek ook vrijwel geen onderhoud nodig. De water doorlatende variant neemt geen vocht op, waardoor er geen schimmel kan ontstaan. Daarnaast kun je een water doorlatend doek ook gemakkelijk vanaf de onderkant schoonspuiten met de tuinslang. Ten slotte willen we ook nog benoemen dat harmonicadoeken stormbestendig zijn. Dit is dankzij het duurzame materiaal en de manier van bevestigen. Hierdoor kun je ze prima na de zomer buiten laten hangen. 

Bestaan er ook waterdichte harmonicadoeken?

Ja, bij ZONZ hebben we ook waterdichte schaduwdoeken. Bij een pergola met doek moet er wel specifiek bij gezegd worden dat er een afschot moet worden gemonteerd. Dit afschot is nodig in de breedte, zodat het water niet ophoopt. Onze tip is om hier bij de bouw van de pergola al rekening mee te houden. Het voordeel van een waterdicht schaduwdoek is dat je prima op je terras kunt blijven zitten bij een bui. Een nadeel is dat een waterdicht doek meer wind vangt en op de warme dagen ook weinig verkoelende lucht doorlaat. Bij de afweging tussen een waterdicht of -doorlatend doek kun je kijken naar het doel van het gebruik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button