Industriële veren: welke zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?
Ben jij voor jouw industriële project op zoek naar een veeroplossing? Door al vanaf de start na te denken over de veerconfiguratie en de benodigde krachtspeling, kun je het tot een succes maken! Van trekveren tot torsieveren: in dit artikel leggen we je alles uit over de toepassingen van industriële veren.
Trekveren
Wil jij voor jouw project veren kopen? De trekveer is één van de meest gangbare veren en wordt gebruikt om bel- en UTP-kabels door een baan te trekken. De trekkracht die door deze veer gegenereerd kan worden, is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de afmetingen. Meestal zijn ze voorzien van vaste ogen, welke machinaal worden vervaardigd aan de veerbody. Hier zijn diverse standaardopties voor en de meestgebruikte zijn Duitse en Engelse ogen. De manier waarop deze veer wordt bevestigd in een systeem, is het zwakste punt van de veer. Om die reden is het type ophanging afhankelijk van de belasting (statisch/dynamisch) en de gewenste levensduur.
Deurveren
Wist je dat het mogelijk is om met veren voor een perfecte uitbalancering van de deur te zorgen? Als je voor jouw toepassing de juiste veer wilt vinden, dan kun je via de websites van toonaangevende fabrikanten alle technische gegevens invullen. Zo krijg je direct de juiste veer te zien! Daarbij kan de gewenste veer in iedere gevraagde hoeveelheid geleverd worden. Is het benodigde veersysteem niet op voorraad? Dan kun je ervoor kiezen om deurveren op maat te vervaardigen die aansluiten bij de applicatie en perfect zijn afgestemd op jouw wensen.
Torsieveer
Met behulp van een torsie veer kun je roterende bewegingen weer terugbrengen naar de oorspronkelijke positie. De mogelijkheden ten aanzien van torsieveren zijn erg breed. Zo kun je ze bijvoorbeeld inzetten voor garagedeuren of voor draaiarmen in wasstraten. Wanneer je op zoek bent naar specifieke torsieveren, dan kun je overwegen om een adviesgesprek aan te vragen met een technisch adviseur. Deze kan je adviseren welke veer het beste past bij jouw specifieke situatie!
Calculatieprogramma
Wist je dat de meeste veren langer meegaan als er met een bepaalde voorspankracht gewerkt wordt? Op basis van het Goodman Diagram, waar spanning in relatie tot belasting wordt vastgelegd, komt duidelijk naar voren dat de veren zo een langere levensduur halen. Naast de standaard veerberekeningsprogramma’s bestaat er ook de mogelijkheid om basisberekeningen te maken voor op maat gemaakte veren. In de praktijk worden deze berekeningen vaak ondersteund door prototypes en het in de praktijk meten van de krachten en momenten die optreden. Start vandaag nog met jouw project en raadpleeg een expert voor advies!