Tuin

Vier tuinplanten die zorgen voor glans in je tuin

Tuinplanten zijn er in vele verschillende vormen en maten. Voor ieder wat wils. Het kan daarom best lastig zijn om te bepalen welke tuinplanten het beste in jouw tuin passen. Toch zijn er ook voldoende tuinplanten die (bijna) elke tuin een glans meegeven en bovendien erg populair zijn. 

In dit artikel benoemen wij de vier meest populaire tuinplanten en vertellen we je nog interessante informatie over deze tuinplanten.

Beukenhaag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is ontzettend gewild in de Nederlandse tuinen. Een beukenhaag wordt gebruikt om een tuin om te lijsten en als natuurlijke erfafscheiding. De beukenhaag kan dus uitstekend zorgen voor privacy van je tuin en huis. Over het algemeen is de beukenhaag relatief goedkoop en makkelijker in onderhoud in vergelijking met andere hagen. 

De beukenhaag hoeft jaarlijks maar twee keer gesnoeid te worden en verliest in de winter nauwelijks bladeren. Ook kleurt de beukenhaag in het voorjaar van bruin naar groen of rood. Deze redenen maken deze haagplant dan ook met uitstek de populairste tuinplant.

Lavendel

De lavendel, ofwel lavandula angustifolia, is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en kenmerkt zich door de heerlijke geur. Lavendel is daardoor populair bij bijen, hommels en vlinders. Lavendel wordt door de industrie gekweekt vanwege de aromatische olie, die vervolgens wordt gebruikt voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld parfums.

De plant bloeit in de zomermaanden (van juni tot augustus) en kan maximaal 50 centimeter lang worden. De bloemen van de lavendel hebben een violetblauwe, witte of roze kleur. Vanwege de kleur van de plant valt lavendel erg op in een tuin en is om die reden zeer populair als tuinplant.

Bamboe

Bamboe is een verzamelnaam van een grote groep plantensoorten in een geslachtengroep (tribus), dat Bambuseae wordt genoemd. Er zijn in totaal maar liefst 1200 planten die stammen uit deze tribus. Bamboe valt op vanwege de lengte en groei. Deze kan variëren per soort. De kleinste bamboesoorten worden niet langer dan een meter en de grootste kan liefst 50 meter worden. Gemiddeld groeit een bamboeplant ongeveer 25 cm tot 100 cm met uitschieters tot 150 cm per jaar.

Tussen de bomen en planten is bamboe een uitstekende afwisseling voor in je tuin. Dit omdat bamboe een harde plant is en een andere bladstructuur heeft. Bamboe kan echter flink woekeren in je tuin. Daarom is het verstandig om woekerende bamboesoorten te voorzien van een wortelbegrenzer. Ook kan je kiezen voor niet woekerende bamboe als je dit niet wilt.

Klimop

De klimop, ook wel hedera helix genoemd, is een plant uit de klimmende en groenblijvende uit de klimopfamilie (Araliaceae). Op geschikte oppervlakken kan de klimop 25 tot 30 meter hoog klimmen. Ondanks dat de klimop snel kan groeien, is het een zeer geschikte en populaire plant in de tuin. 

Het is namelijk een makkelijke tuinplant in onderhoud en kan meestal kant en klaar in een tuin worden geplant. De klimop blijft daarnaast het hele jaar groen en de planten groeien snel weer aan nadat ze zijn gesnoeid. Ook kunnen er in het najaar kleine bloemknopjes aan de klimop bloeien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button