Tuin

Oleander snoeien

Het snoeien van de oleander is een kwestie van een goede timing. Kies altijd het juiste moment om te snoeien, ook al om zo geen schade aan nieuwe bloemen te veroorzaken en zeker ook om de mooie vorm van de oleander te behouden. Je leest hier alles over de Oleander en dan met name over het onderhoud en het snoeien van de plant.

Oleander bevroren

Is je oleander bevroren? Geen goed nieuws, want de oleander moet altijd op een vorstvrije plaats staan en vorstvrij overwinteren. Niet voor niets plaats je de oleander ook altijd op de warmste plek in de tuin, vol in de zon het liefst. De plant komt uit het Middellandse Zee gebied en is dus eigenlijk geen echte kou gewend. Waarschijnlijk is de oleander verloren als de plant bevriest. Jammer, maar helaas wel waar. De oleander is in principe een plant die het best tot zijn recht komt in het Middellandse Zee gebied. Ze staan bij voorkeur op een plaats bij het water. Zet je ze op de perfecte plaats, dan kan de oleander zomaar tussen de vier en de vijf meter worden. De oleander bloeit in principe heel de zomer, soms zelfs tot in het najaar. Een en ander is wel afhankelijk van de omstandigheden. Nederland is immers geen Middellandse Zee gebied.

Wanneer oleander snoeien?

Idealiter snoei jij de oleander in de maanden februari of maart. Het zijn vaal de maanden dat het kwik weer enigszins stijgt en je denkt aan het zomerklaar maken van de tuin. Voor je dan gaat snoeien, bedenk je welke vorm je de oleander precies wilt geven. Voor je snoeit zorg je bovendien dat je beschikt over goed en scherp gereedschap. Je knipt alleen die takken weg die je te lang vindt. Het is niet erg om behoorlijk te snoeien, daar is de oleander prima tegen bestand. Heb je te maken met erg lange takken in de bodem? Knip de takken dan in verschillende lengtes. De lange takken in het midden laat je zoals ze zijn. Heb je te maken met een gezonde oleander, dan ontstaan na het snoeien al vrij snel weer scheuten. Moet je flink terugsnoeien, dan zullen er in dat jaar waarschijnlijk geen bloemen in de oleander komen. Het blad groeit wel direct weer mooi aan.

Oleander peulen

Bijzonder is wel dat de oleander nadat ie is uitgebloeid nog vruchten kan geven. Je ziet dan zomaar een soort van behaarde kokers aan de plant ontstaan. Die kokers worden peulen genoemd. Het is overigens oppassen geblazen met die peulen en met eigenlijk alle delen van de oleander. Alle delen van de oleander zijn namelijk giftig. Eet je er van, dan kan dat leiden tot de dood. Maak na het snoeien je gereedschap dan ook altijd goed schoon.

Oleander snoeien in pot

Oleander snoeien in pot is nou niet het belangrijkste wat betreft de verzorging van deze plant. Zie je dat er kale plekken ontstaan als de oleander in de pot staat, dan is de kans groot dat er sprake is van een te kleine pot. Neem een grotere pot en geef de wortels de ruimte. Zorg voor een pot met een goede afwatering en gebruik ook zeker de juiste potgrond, liefst potgrond die speciaal ontwikkeld is voor kuipplanten. Meng deze potgrond met organische mest en je hebt al snel een uitstekende basis om oleanders te planten. In de ideale situatie zorg je ervoor dat de planten twee keer per jaar bemest worden. Dan weet je in elk geval zeker dat je er alles aan gedaan hebt om perfecte omstandigheden voor de oleander te creëren.

In feite is de oleander geen moeilijke plant. Belangrijkste aspect is te voorkomen dat de oleander te maken krijgt met vorst, want daar kunnen deze planten niet tegen. Plaats ze het liefst vol in de zon, op de warmste plek en zorg voor voldoende water.

Gerelateerde artikelen

Back to top button