Tuin

Hoe maak je zelf een tuin ontwerp?

Ben jij je tuin helemaal zat en wil je wel eens iets anders? Ga dan all-in en gooi de hele boel op de schop. Haal je tuin helemaal leeg en richt het helemaal opnieuw in en dan echt alles! Alleen op die manier kun je helemaal opnieuw beginnen. Het lijkt misschien moeilijk om zelf een tuin ontwerp te maken, maar niks is minder waar. In dit artikel delen we een aantal punten waar je rekening mee moet houden en zo kun jij stap voor stap je nieuwe tuin ontwerpen.

Stap 1: Doe ideeën op

De eerste stap is in kaart brengen wat jouw droomtuin is. Verzamel allemaal plaatjes van tuinen die jij mooi vindt, je kunt hier bijvoorbeeld de app Pinterest voor gebruiken. Sla alle tuinen op onder een speciaal bord voor tuin inspiratie. Zie je gelijkenissen in de plaatjes die je allemaal hebt opgeslagen? Terugkerende elementen vind jij dus blijkbaar erg mooi en kun je gebruiken voor je eigen droom tuin. Kijk ook of de tuinen die je hebt gevonden wel geschikt zijn bij jouw huis. 

Stap 2: Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan het onderhouden van je tuin?

Ten tweede moet je bedenken hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het onderhouden van je tuin. Heb je groene vingers en wil je graag wekelijks in de tuin werken? Of wil je gewoon dat je tuin nu in één keer gemaakt wordt met elementen waar je geen omkijken meer naar hebt? Bepaal desnoods met een hovenier wat de beste opties zijn voor jouw voorkeuren. Wil je alles strak betegeld hebben met wat losse planten? Of vind je het leuk om een borderpakket te plaatsen met allemaal verschillende bloemen in dezelfde kleur? Je kunt heel veel kanten op met deze borderpakketten. Met deze pakketten creëer je makkelijk een eenheid in de tuin. 

Stap 3: Wat wil je rondom je tuin plaatsen?

Dan de derde stap: wat wil je rondom je tuin plaatsen? Ga je voor een houten schutting, of wil je een groene haag plaatsen? Ga je voor een haag, maar wil je dan wel het hele jaar genieten van een groene haag en geen dorre bende? Ga dan voor de laurierhaag. Deze groeit lekker snel en blijft het hele jaar mooi groen. Dit kun je zowel langs de voortuin als langs de achtertuin plaatsen. Je kunt ook  bij de achtertuin een haag laten plaatsen en bij de voortuin bijvoorbeeld een stalen hekwerk. 

Stap 4: Beginnen

Nu je alles duidelijk hebt, kun je je tuin zelf gaan leggen of je doet dit met behulp van een hovenier. Wil je geld besparen? Haal dan zelf de tuin leeg en betaal de hovenier alleen voor het leggen van de tuin. De hovenier kan aan de hand van jouw ontwerp de tuin zo maken zoals jij het wilt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button