Tuin

De tuin onder handen nemen? Zo pak je dat aan!

Een mooie en goed onderhouden tuin is een waardevolle toevoeging aan je woning. Het is een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en quality time kunt doorbrengen met familie en vrienden. Als je tuin echter een beetje verwaarloosd is geraakt of als je gewoon toe bent aan een frisse look, is het tijd om de tuin onder handen te nemen. In dit blog delen we waardevolle tips en adviezen om je tuin te transformeren en er een prachtige buitenruimte van te maken waar je trots op kunt zijn.

Maak een plan

Voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om een goed doordacht plan te maken. Zo voorkom je dat je in het wilde weg maar wat gaat doen en de situatie uiteindelijk alleen maar erger wordt dan het was. Neem dus even de tijd om te kijken wat je wil doen en maak een stappenplan. Kijk ook van tevoren wat je allemaal nodig hebt. Heeft de heg een knipbeurt nodig? Dan zijn snoeischaren bijvoorbeeld wel handig. Wil je het echt goed aanpakken? Dan kun je ook een plattegrond maken van je nieuwe tuinindeling. Kies hierbij ook vast welke bloemen en planten je allemaal wil hebben. Zo kun je mooi gericht aan het werk. 

Begin met opruimen

Voordat je aan de slag gaat met het herontwerpen van de tuin, is het belangrijk om eerst op te ruimen en schoon te maken. Zo kun je meteen beter het overzicht houden en met een schone lei beginnen. Verwijder dus onkruid, oude plantenresten en andere rommel. Snoei overwoekerde struiken en bomen en knip het gras netjes bij.

Controleer ook de staat van de bestrating en eventuele tuinmeubelen. Als deze beschadigd zijn, overweeg dan om ze te repareren of te vervangen. Een schone en opgeruimde tuin vormt een goede basis voor de verdere aanpak.

Begin met de plantjes

Is alles klaar om te beginnen? Begin dan met het planten van je nieuwe plantjes. Geef je groene vingers vrij spel en plant zo veel als je maar wil. Hoe meer, hoe beter. Een groene tuin werkt namelijk ontspannend en zo help je ook nog eens mee met het bevorderen van de biodiversiteit. 

Creëer extra sfeer met decoratie

Als de groene basis staat, is het tot slot ook nog belangrijk om de tuin verder in te richten en te zorgen voor decoratie. Zet bijvoorbeeld een fijn tuinmeubel neer, waar je heel de zomer lekker kunt zitten. Kies voor comfortabele tuinmeubelen, zoals loungesets, tuinbanken of hangmatten, waar je heerlijk kunt ontspannen. Voeg kussens, plaids en gezellige verlichting toe om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Daarnaast kunnen decoratieve elementen zoals potten, beelden, vogelhuisjes en tuinornamenten een persoonlijk tintje aan je tuin geven. Zo is jouw tuin helemaal klaar voor de zomer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button