Keuken

Een keuken vol zuivere lucht

Waar gekookt wordt, ontstaan geurtjes en dampen. Die moeten natuurlijk niet in de keuken blijven hangen en daarom bestaan er allerlei afzuigsystemen. Veel van die systemen bestaan uit een afzuigkap die de weggezogen lucht via een afvoerbuis en een gat in de muur of het plafond naar buiten laat ontsnappen. Daarnaast heb je tegenwoordig ook de zogenaamde recirculatie afzuigkap, die de kookdampen filtert en de schone lucht weer terug de keuken in blaast. Voor elk type afzuigkap is wel wat te zeggen. Hieronder gaan we er even kort op in, zodat je een beter beeld krijgt van wat er mogelijk en juist niet mogelijk is.

Afzuigkappen in vele vormen

Je kunt afzuigkappen met een afvoer naar buiten grofweg indelen in de volgende hoofdgroepen: 

  • Wand afzuigkap: deze afzuigkap met schouw is er in verschillende modellen en je monteert hem aan de muur. 
  • Vlakscherm afzuigkap: deze afzuigkap heeft een vlakscherm dat je kunt uitschuiven als je begint te koken. Het wordt gemonteerd boven in je keukenkast en zit dus netjes weggewerkt.
  • Geïntegreerde afzuigkap: dit type afzuigkap hang je tussen twee bovenkastjes. Bij gebruik trek je hem iets naar voren.
  • Onderbouw afzuigkap: deze platte afzuigkap wordt vaak onder een keukenkastje gemonteerd, waardoor je geen zichtbare schacht boven je kookplaat hebt.
  • Eiland afzuigkap: dit model is speciaal bedoeld om boven je kookeiland te hangen.
  • Plafondunit: van deze afzuigkap zie je alleen de onderkant, omdat je de rest netjes wegwerkt in het plafond boven het kookgedeelte.

Heb je geen afvoer naar buiten en kun je of wil je die ook niet maken? Dan is de recirculatie afzuigkap een uitstekende optie. Dit speciale model is voorzien van koolstoffilters, die vuil en geurtjes absorberen. Zo worden kookdampen als het ware gefilterd en daarna als schone lucht weer de keuken in geblazen. Een recirculatie afzuigkap is wel iets minder krachtig dan een traditioneel systeem met afvoer en je moet regelmatig de koolstoffilters vervangen.

Voor alle uitvoeringen geldt dat ze soms handige extra functies hebben die je op afstand kunt bedienen met je tablet of smartphone. Dat zorgt voor veel extra gemak en comfort terwijl je staat te koken.

Een afzuigkap die bij je kookplaat past

Aan welk type afzuigkap je ook de voorkeur geeft: zorg altijd dat hij goed aansluit bij het formaat van je kookplaat. Een brede kookplaat heeft een minimaal even brede afzuigkap nodig, anders kunnen er kookdampen ontsnappen en in je keuken blijven hangen. Dat wil je niet. Dus houd rekening met de afmetingen van je kookplaat als je er een afzuigkap bij gaat uitzoeken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button