Slapen

Hoe onderhoud je een waterbed?

Heb je een waterbed in je slaapkamer staan? Of denk je erover na om een waterbed te kopen? Dan komt er waterbed onderhoud kijken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je natuurlijk je bed regelmatig schoonmaken, maar ook heeft het water van het waterbed onderhoud nodig. Als dit niet gebeurd, kan het namelijk snel bacteriën en algen aantrekken, waardoor het waterbed kapot kan gaan. In dit blogbericht gaan we je uitleggen wat je kunt doen om je waterbed te onderhouden en de levensduur van het bed langer te maken. 

Waar bestaat een waterbed uit?

Een waterbed bestaat uiteraard uit een met water gevuld matras. Dit is een kunststof zak die meestal van PVC gemaakt is. Deze ligt in een waterdichte opvangbak. Om het water heen zit in sommige gevallen een schuimlaag, zodat je gemakkelijk in en uit het bed kunt stappen. Een waterbed is al sinds het begin van de 19e eeuw in gebruik en wordt alsmaar populairder. 

Het water onderhouden

Een waterbed heeft natuurlijk veel water in zich. Als je dit onbehandeld laat, kunnen er algen en bacteriën in het water gaan groeien. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig kan dit ook erg gemakkelijk gebeuren. Met speciale waterbed conditioner, behandel je het water iedere 6 maanden. Dit zorgt ervoor dat er geen algen en bacteriën kunnen ontstaan en kunnen overleven. Je kunt er voor kiezen om waterbed conditioner met geurbestrijders aan het water toe te voegen. Dit zal namelijk voorkomen dat er na verloop van tijd nare geurtjes optreden. Uiteraard kun je dit voorkomen door geregeld waterbed conditioner toe te voegen aan het water. 

Het matras en lakens onderhouden

Het waterbed is gemaakt van vinyl. Dit moet uiteraard ook onderhouden worden. Dit doe je door het te voeden met vinylreiniger. Hiermee zorg je ervoor dat het vinyl beschermt wordt tegen uitdroging en daarnaast houdt het je bed lekker fris en schoon. Het is aangeraden om eens per 2 maanden het bed te reinigen met een vinylreiniger. Uiteraard kun je zelf beslissen of je dit exact zo doet. Heb je een tijk liggen op het waterbed? Dan is het ook verstandig om deze regelmatig schoon te maken. Daarnaast kun je deze ook dagelijks laten luchten. Lees voor het schoonmaken van de tijk de wasvoorschriften die er op aangegeven staan.

Een waterbed luchten

Na het plaatsen van een waterbed, dien je hem te ontluchten. Dit doe je daarnaast ook nog enkele keren als het bed al langer staat. Er kunnen namelijk na verloop van tijd luchtbellen ontstaan in het matras. Dit is volkomen normaal, ook bij het volledig afvullen van het watermatras. Deze luchtbellen kunnen er voor zorgen dat het water gaat klotsen. Dit gaat ten koste van het slaapcomfort. Door het watermatras te ontluchten, verwijder je deze luchtbellen en zal het water niet meer gaan klotsen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button