Schoonmaken

Roest verwijderen

Inhoudsopgave
  • Roest verwijder je prima met azijn
  • Voorkom roest en houd je gereedschap weg van vocht
  • Ook aardappels kunnen soelaas bieden

Rust roest, maar roest neemt nooit rust. Vooral door vochtigheid heb je zo maar te maken met roest. Bijvoorbeeld op je gereedschap. En roest op je gereedschap kan desastreuze gevolgen hebben voor de conditie van je gereedschap en zeker voor de werking ervan. Gelukkig kun je roest prima van gereedschap verwijderen. Wij van huistools.nl praten je graag bij.

Roest op gereedschap? Haal azijn in huis

Heb je te maken met roestvorming op je gereedschappen? Haal azijn in huis. Azijn reageert op roest en met azijn ontbindt je roest en metaal. Zet je gereedschap precies 24 uur in azijn. Vervolgens haal je de roest er met een stukje aluminiumfolie zo af. Een staalborsteltje gebruiken kan ook. Wat ook een probaat middel is om roest te verwijderen, is limoen en zout. Je strooit wat zout over de verroeste delen op het gereedschap. Vervolgens besprenkel je het met limoensap. Laat dit tussen de twee en drie uur zo zitten voor je het goedje eraf schudt en daarmee ook meteen de roest.

Maak gebruik van een tandenborstel

Heb je wel eens te maken met roest op gereedschap, zorg dan dat je baking soda in huis hebt. Wat je doet is baking soda mixen met water net zo lang tot er een stevig smeersel ontstaat dat dik genoeg is om op je gereedschap te smeren. Ook nu wacht je weer twee, drie uur voor je het er af haalt. Bij roest verwijderen op deze manier kun je prima met een tandenborstel uit de voeten.

Ook aardappels kunnen uitkomst bieden

Aardappels kunnen je ook helpen om roest van je gereedschap te krijgen. Je snijdt de aardappels doormidden en leg de aardappel vervolgens met de gesneden zijde in een klein laagje afwasmiddel. Vervolgens leg je de aardappel op het verroeste gereedschap. Na een paar uur haal je het er af. Door de aanwezigheid van oxaalzuur in de aardappels en door de chemische reactie van het afwasmiddel dat je gebruikt hebt, trekt de roest als vanzelf uit je gereedschap en ziet het er weer veel beter uit en werkt het bovendien weer optimaal. Tenslotte, het verhaal dat cola helpt roest te verwijderen is correct. Het werkt simpel, want je legt je gereedschap in een laag cola. Na enkele uren borstel je de roest er zo af.

Gerelateerde artikelen

Back to top button