Schoonmaken

Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

Heerlijk, een zwembad in je tuin. Heerlijk die verkoeling in de warme zomer en het vakantiegevoel in eigen tuin, zeker als je behalve een zwembad ook ruimte maakt voor het plaatsen van een trampoline.  Heb je een zwembad thuis, zorg dan wel dat je het zwembad steeds goed onderhoudt. Doe dat twee keer per week. Dan heb je slechts enkele minuten nodig om onderhoud te plegen. Laat je het liggen, dan zul je meer werk hebben aan het onderhoud van het zwembad.

Geen ingewikkelde kwestie

Het onderhoud van het zwembad is geen ingewikkelde kwestie. Het moet echter wel even gebeuren, zeker om zo steeds het water in goede conditie te houden. Zo is het checken van de pH waarde essentieel. Idealiter ligt de pH waarde tussen de 7.2 en de 7.6. Je voegt in het kader van onderhoud pH Minus of pH Plus toe. Is de waarde te hoog, dan is de kans aanwezig dat er bacteriën in het water komen en is chloor minder actief. Heb je te weinig chloor en een te hoge pH waarde, dan kan zomaar algengroei ontstaan. Als gevolg daarvan ontstaat vaak groen water.

Irritaties aan huid en ogen

Is de pH waarde te laag, dan ontstaat corrosie van de metalen onderdelen van het zwembad, denk bijvoorbeeld maar eens aan de ladder. Bovendien zorgt een te lage pH waarde ervoor dat er irritaties aan zowel de huid als aan de ogen en neus kunnen ontstaan.

Check de chloorwaarde en de filterinstallatie

Bij het onderhoud van het zwembad hoort ook een chloorcheck. Chloor zorgt voor helder en gezond water. Heb je een zwembad in je tuin, dan dient de waarde tussen de 1 en 2,5 milligram per liter water te liggen. Onderhoud staat wat dat betreft dus van het eventueel toevoegen van chloor. Belangrijk is ook de filterinstallatie van het zwembad te checken. Kies op tijd voor de optie backwashen. Op die manier blijft het filter goed werken. Op die manier wordt bovendien het niet actieve chloor uit het zwemwater gehaald.

Haal grof vuil uit water

Bij het onderhouden van het zwembad hoort ook het uit het water halen van grof vuil. De meeste mensen proberen dat met een schepnetje te doen. Er zijn echter ook speciale robotstofzuigers of handmatige stofzuigers die onder water hun werk kunnen doen. Op die manier wordt al het vuil uit het water gezogen en houd je fris en mooi blauw water. En zoals gezegd, de genoemde onderhoudswerkzaamheden kosten je als je het twee keer per week doet slechts een handjevol minuten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button