Overig

Tips om minder te hoeven stoken

Nu de inflatie- en stookkosten de pan uit rijzen, is het belangrijk om waar mogelijk zoveel mogelijk te besparen. Gelukkig zijn er verschillende opties als het gaat om stookkosten verminderen. Door middel van deze eenvoudige tips kun jij jouw stookkosten verlagen.

Isolatie

Isoleren van muren en ramen draagt bij aan het behoud van warmte binnenshuis. Hierdoor heeft tocht minder kans en gaat warmte niet zomaar verloren. Dit bespaart een hoop energie. Er zijn verschillende manieren om te isoleren. Zo is er vloerisolatie, gevelisolatie en dakisolatie mogelijk. Ook geïsoleerd dubbel glas draagt bij aan het besparen van energie. Naast deze duurdere interventies zijn er ook goedkopere opties. Denk bijvoorbeeld aan raamfolie. Door te kiezen voor raamfolie met een isolerende functie, blijft de ruimte warmer en verdwijnt deze warmte niet zomaar. Dit folie is eenvoudig te plakken op verschillende ramen. Met behulp van een föhn en een stanleymes heb je in no-time jouw raam voorzien van een extra isolerend laagje!

Verwarming lager zetten

Wanneer je de thermostaat een stuk lager zet, kun je een hoop geld besparen. Hoewel dit misschien wat minder comfortabel klinkt, scheelt het verlagen van de temperatuur al een hoop wanneer je dit ’s nachts doet. Ook wanneer je weg bent is het eigenlijk niet nodig om het huis warm te stoken. Ga dus bewust om met het regelen van de temperatuur. Zo is het zetten van de thermostaat op 15 graden wanneer je weg bent een hele effectieve manier om geld te besparen. Daarnaast is een hoge temperatuur in huis ook niet heel goed voor je lichaam. Probeer daarom de kachel iets lager te zetten en te kiezen voor een extra trui en warme kleding.

Deuren dicht houden

Ook het dichthouden van de deuren scheelt veel warmte. Wanneer je de deuren altijd open houdt, zul je merken dat de warmte wegtrekt. Dit is helemaal het geval in oude huizen. Warme lucht stijgt op. Dit betekent dat veel gestookte energie eigenlijk verdwijnt. Om de deuren dicht te houden, is het ook een goede methode om te kiezen voor een deurdranger of deurveer. Zo valt de deur sneller in het slot, ook wanneer je zelf vergeet de deur dicht te doen. Ook ruimtes waar je niet bent niet verwarmen scheelt een hoop onkosten.

Check jouw radiatoren

De radiatoren vervullen natuurlijk een belangrijke functie in het warmhouden en krijgen van een woning. Wanneer de radiatoren niet vrij staan omdat er bijvoorbeeld een bank voor staat, heeft dit negatieve gevolgen voor het warm krijgen en verspreiden van warmte in de ruimte. Daarnaast heeft het regelmatig schoonmaken van radiatoren een gunstig effect op de prestaties van de radiator en zorgt radiatorfolie voor minder warmte verspilling.  Naast deze manieren om het effect van de radiatoren te optimaliseren, kun je ook gemakkelijk de CV leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met een buis om de leiding heen. Dit scheelt veel omdat warme leidingen veel warmte afstaan aan koudere omgevingen. Hierdoor gaat nog meer warmte verloren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button