Disposable Direct
Alles wat jij moet weten over de recycling codes op plastic producten
Het is je vast al wel eens opgevallen dat plastic producten, zoals wegwerp wijnglazen, een bepaald cijfer hebben. Dit cijfer staat altijd weergegeven in een driehoek bestaande uit drie pijlen. Zo kan er in de driehoek bijvoorbeeld het getal 3 staan afgebeeld of het getal 5. Dit wordt ook wel de recycling code genoemd. Maar wat is nu eigenlijk het doel hiervan en welke recycling codes bestaan er allemaal? Maar misschien nog wel het belangrijkste: hoe weet ik of het plastic veilig is in gebruik? Je leest het allemaal in deze blog.
Wat is het doel van recycling codes op plastic?
Het coderingsysteem op plastic is in 1988 door de SPI (Society of the Plastics Industry) in het leven geroepen om recyclers te helpen bij het sorteren van plastic afval. De bedoeling hierachter is dat de recycler aan de hand van het cijfer in de driehoek precies weet om wat voor soort kunststof het gaat en hoe dit kunststof verwerkt moet worden. Helaas wordt veel plastic afval nog steeds op één grote hoop gegooid en heeft het coderingssysteem eigenlijk helemaal geen enkel nut. De meeste afvalscheiders maken er namelijk geen gebruik van.
Welke recycling codes bestaan er allemaal?
Het coderingsysteem op plastic loopt van 1 tot en met 7. Het getal 1 staat hierbij voor PET of PETE. Dit is een plasticsoort die veel gebruikt wordt voor het maken van plastic frisdrankflessen en verpakkingen van magnetronmaaltijden. Hard plastic wordt vaak gemaakt van HDPE en wordt aangeduid met het getal 2. PVC (Vinyl), onder meer gebruikt voor het maken van kunststof tafelkleden, douchegordijnen en rioleringspijpen, krijgt het cijfer 3.
Daar waar hard plastic vervaardigd wordt uit HDPE, wordt zacht plastic gemaakt van LDPE (4). Je kunt dan denken aan dunne plastic draagtasjes en huishoudfolie. PP (Polypropeen), aangeduid met cijfer 5, wordt ook veel gebruikt. Onder meer voor het vervaardigen van wegwerpluiers, knijpflessen en rietjes. Wegwerpbestek, wegwerpbakjes en vleesschaaltjes worden dan weer gemaakt van PS, oftewel Polystyreen (6). 7 is tot slot de restcategorie, waar polycarbonaat onder meer onder valt.
Hoe weet ik of het plastic veilig is in gebruik?
Gelukkig komen er steeds strengere regels over welke kunststofsoorten wel of juist niet zijn toegestaan voor het vervaardigen van speelgoed, voedingsverpakkingen, et cetera. Wil je zeker weten dat het plastic veilig is in gebruik? Dan kan het getal in de driehoek een hoop vertellen. Zo zijn HDPE (2), LDPE (4) en PP (5) relatief veilig. PET (1) kan gifstoffen lekken wanneer je het vaker dan één keer gebruikt. Daarom wordt ook geadviseerd om plastic wegwerpflesjes niet opnieuw te vullen. PVC (3), PS (6) en overige plasticsoorten (7) kun je sowieso beter vermijden. Deze plasticsoorten bevatten vaak kankerverwekkende en hormoon verstorende stoffen.