Overig

Ik wil een huis kopen en wil mijn hypotheek berekenen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Of heb je wellicht al je droomhuis gevonden, maar weet je niet precies hoeveel hypotheek je aan kunt? Je hypotheek berekenen is in dit geval erg handig om te doen. Op deze manier weet je namelijk precies hoeveel je mag lenen en wat je precies uit kunt geven aan het huis en de eventuele verbouwing. 

Hoe kun je de hypotheek berekenen?

Op het moment dat je een hypotheek aan wilt gaan, wordt je hele financiële plaatje bekeken. Dit komt omdat de bank er zeker van moet zijn dat je de aflossing en rente wel kunt betalen. Om je hypotheek te berekenen ga je altijd langs bij een hypotheekadviseur. Deze geeft precies aan wat je wel en niet kunt lenen. Daarvoor geef je al je financiële papieren en wordt er een berekening gemaakt. Ook zijn er verschillende websites waar je een hypotheek kunt laten berekenen. Deze zijn echter niet altijd accuraat, waardoor je alsnog bij een hypotheekadviseur langs moet, maar het geeft je wel een goed beeld van wat je kunt lenen. Op deze manier kun je direct op zoek naar een nieuwe woning!

Welke hypotheek past bij jou?

Er zijn verschillende hypotheken die af kunt sluiten. Het is belangrijk om naar je eigen situatie te kijken voordat je een hypotheek afsluit. Ben je bijvoorbeeld ondernemer, waardoor je inkomen iedere maand anders is? Dan kan het handig zijn om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Je kunt met deze hypotheek namelijk zelf beslissen hoeveel je iedere maand aflost. Hierdoor heb je veel meer vrijheid en hoef je niet iedere maand hetzelfde af te lossen. Als je bijvoorbeeld een slechte maand hebt gehad met je bedrijf, kun je ervoor kiezen om veel minder af te lossen op de hypotheek. Als je vervolgens een goede maand hebt gehad, kun je er voor kiezen om ineens veel meer af te lossen. Hierdoor heb je veel meer vrijheid over wat je wel en niet aflost.

Annuïteiten of lineaire hypotheek

Nadat je de hypotheek voor je woning hebt laten berekenen, kun je ook nog 2 andere vormen van de hypotheek kiezen. Allereerst kun je kiezen voor een annuïteiten hypotheek kiezen. Deze hypotheek zorgt ervoor dat je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt. De eerste betaling bestaat echter voor een groot gedeelte aan rente. Iedere maand wordt dit bedrag echter lager, maar wordt het aflossingsbedrag hoger. Hierdoor merk je zelf niet dat er iets veranderd, maar je lost steeds sneller af. Bij een lineaire lening is dit anders. Je lost altijd hetzelfde bedrag af, maar zodra de rente afneemt, ga je ook minder betalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button