Klussen

Je huis slim verruimen doe je zo!

Lijkt je woning steeds kleiner te worden, of ben je toe aan meer ruimte door een geplande gezinsuitbreiding? Er zijn verschillende manieren waarop je een woning kunt verruimen. Kies bijvoorbeeld voor een dakkapel op zolder, een aanbouw op de begane grond en een kelder op de plek waar nu je kruipruimte zit. Het is afhankelijk van je exacte wensen, welke van deze vormen van een verruiming van de woning voor jou het meest interessant is. Een aanbouw beneden geeft je kind straks meer speelruimte, terwijl een kelder je de ruimte biedt om je voorraad op te bergen. Zo hoef je hier niet langer de kastjes in de keuken of onder de trap voor te gebruiken. Een van de aspecten om rekening mee te houden bij het maken van een keuze; hoe ga je een aanbouw of bijvoorbeeld dakkapel financieren

Bekostiging van een verruiming van je woning 

Er zijn verschillende manieren waarop je de verruiming van je woning kunt bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan het verruimen van je hypotheek, door deze over te sluiten of een tweede hypotheek aan te vragen. Nadeel hiervan is dat je notaris- en taxatiekosten betaalt. Daarbij zijn ook aan het oversluiten van een hypotheek kosten verbonden; je huidige hypotheekverstrekker loopt immers rente mis. Naast de mogelijkheid om een hypotheek te verruimen, kun je geld lenen voor een aanbouw via een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is interessant wanneer het om een relatief klein bedrag gaat. Je betaalt in dit geval geen notaris- en taxatiekosten. Andersom ligt de rente bij een persoonlijke lening vaak hoger dan bij een hypotheek. Aangezien de looptijd van een persoonlijke lening een stuk korter ben je dus wel altijd goedkoper uit in dit geval! Een onafhankelijke kredietadviseur kan de mogelijkheden op een rijtje zetten. 

Aanbouw of dakkapel laten plaatsen 

De keuze tussen een aanbouw op de begane grond en een dakkapel op zolder is niet altijd even gemakkelijk. Het nadeel van een aanbouw is het feit, dat dit ten koste gaat van de ruimte in de tuin. Tegelijkertijd hebben veel mensen meer aan extra ruimte beneden, dan aan een dakkapel op zolder. Het plaatsen van een aanbouw kan al snel interessanter worden, wanneer de vorige bewoners van je huis de heipalen voor een aanbouw bij de bouw van de woning in de grond hebben laten slaan. Hier wordt steeds vaker voor gekozen bij nieuwbouwwoningen. Ook wanneer beide buren een aanbouw hebben, is het plaatsen ervan makkelijker. Vaak is een aanbouw duurder dan het plaatsen van een dakkapel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button