InterieurOverig

Hoogte stopcontact

Zeg eens eerlijk, weet jij hoe hoog de stopcontacten moeten? Het merendeel van de mensen zal echt geen idee hebben wat de regels rondom de hoogte van stopcontacten zijn. En echt harde regels zijn er niet. Er zijn wel een aantal basisprincipes bij het kiezen van de hoogte van het stopcontact. Het stopcontact is in elk geval onmisbaar. Vaak hebben ze een vaste plek in je woning. Van een aantal weet je het bestaan na verloop van tijd niet eens precies. Vraag jezelf maar eens af hoe vaak jij de stekkers van de televisie en andere apparatuur daar in de buurt er uit haalt. Dat is gemiddeld genomen niet vaak. De losse stopcontacten aan de muur zijn veelzijdiger in gebruik. De meeste mensen schakelen namelijk een klusbedrijf in.

Standaard hoogte stopcontact

Hoewel het geen wettelijke plicht is, wordt bij de hoogte van het stopcontact uitgegaan van het feit dat het stopcontact tenminste 30 centimeter gemeten vanaf de muur geplaatst wordt. Er is dus geen sprake van een maximale hoogte. Het is maar net wat jij het meest handig vindt, wat jouw ideale hoogte is. Dit bepaal je dus helemaal zelf. In de regel wordt doorgaans gekozen voor een hoogte van 115 centimeter.

Hoeveel stopcontacten denk je nodig te hebben?

Voor je een stopcontact plaatst, is het toch al goed eens goed na te denken. En niet alleen over de hoogte. Zo moet je in beeld hebben hoeveel stopcontacten je wenst, iets dat je eventueel met een vakman bespreekt. Als het om elektriciteit gaat, is het toch al verstandig om een specialist in de arm te nemen. Je hebt ook rekening te houden met kabels in de muur of het plaatsen van kabels in de muur. Kabels zijn nodig om de stopcontacten aan te kunnen sluiten.

Minimale hoogte stopcontact

Wat betreft de minimale hoogte van het stopcontact wordt uitgegaan van de eerder genoemde 30 centimeter. Ook dat is dus een ongeschreven wet. Ook wordt vaak uitgegaan van een afstand van hoeken en ramen van 15 centimeter, of met een verdeeldoos 30 centimeter.

Hoogte stopcontact keuken

In de keuken gelden in feite dezelfde uitgangspunten als elders in je woning. In de keuken is de hoieveelheid stopcontacten wel een issue om eens goed over na te denken. Heb je een kleine keuken van hooguit 4 vierkante meter? Dan is het verstandig tenminste vier stopcontacten aan te leggen. Heb je een keuken en een eethoek, sluit dan zeker twaalf stopcontacten aan, zonder eethoek volstaan acht stopcontacten wel. Heb je een kook- of keukeneiland? Probeer dan daar ook enkele stopcontacten te creëren.

Hoogte wandcontactdoos

De WCD dan, de Wand Contact Doos. Zeker aannemers en ook installateurs gebruiken de term WCD. In totaal heb je veertien soorten wandcontactdozen. In ons land wordt vooral gebruik gemaakt van type F of het CEE-systeem. Dat laatste systeem wordt onderverdeeld in CEE 7/3 (stopcontact) en CEE 7/4 (stekker). Ook de term Schuko kom je in dat kader nog wel eens tegen.

Niet lager dan 30 centimeter

Conclusie? Leg een stopcontact niet lager aan dan dertig centimeter boven de vloer. Met deze hoogte heb je vaak ook direct de ideale hoogte te pakken. Houd tenminste een afstand van maximaal 25 centimeter naar de bovenkant van de plint aan. De standaardhoogte is een ander verhaal, net als de lichtschakelaars overigens. Vaak zie je ze gebroederlijk naast elkaar geplaatst. De standaardhoogte is ooit vastgesteld op 105 centimeter. Steeds vaker echter wordt de hoogte 110 of 120 centimeter aangehouden, het komt zelfs voor dat stopcontacten op een hoogte van 150 centimeter geplaatst worden. Overigens gelden de basisprincipes zoals we die hier beschreven hebben voor zowel binnen als buiten.

Stopcontacten in de badkamer

Dan nog even over het stopcontact en de badkamer. Want stroom en water dat is iets om even extra aandacht aan te besteden. In de badkamer plaats je de stopcontacten 15 centimeter van hoeken en ramen. Het AREI verplicht een minimumafstand van 60 centimeter aan tussen de stopcontacten en het bad, de douche en wastafels. De kring dient eveneens beschermd te worden door een zogenaamde differentieel schakelaar van 30 mA. Ook is Randaarde vereist bij stopcontacten, net als een aardlekschakelaar. Zaken om terdege rekening mee te houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button