KlussenOverig

De handige kabelbinder

Het is misschien wel het meest handige gereedschap. Tyraps die eigenlijk bedoeld zijn om kabels en snoeren te bundelen, maar een veel bredere toepassing kennen. In huis gebruiken we de tyraps om allerlei producten te bundelen. Het is steviger als een elastiekje.

Eenmalig gebruik

Het kunstof vormt een lus die strak getrokken kan worden. Met ribbels wordt het staafje vastgehouden. Een tyrap is verrassend sterk en heeft een lange duurzaamheid. Een gemiddelde tyrap heeft een trekkracht van meer dan 15 kilogram. De meeste tyraps zijn voor eenmalig gebruik. Je kunt proberen om het met een klein mesje los te krijgen, maar dat is peuterwerk. Beter is om de tyrap met een nijptang los te knippen. Er zijn overigens herbruikbare tyraps. De herbruikbare tyrap is door een smal pinnetje in te drukken weer herbruikbaar.

De gekleurde tyrap

We kennen allemaal de zwarte of witte tyraps, maar ze zijn er in alle kleuren van de regenboog. Meestal worden ze aangeboden in een kleurenmix van tyraps. Zo heb je snel tien verschillende kleuren. Met de verschillende kleuren wordt de tyrap een opvallende of juist een onopvallende bevestiging. De meest exclusieve tyrap is van roestvrijstaal. Ze zijn niet alleen fraai maar hebben een hoge trekkracht van zo’n 80 kilogram en kunnen hoge temperatuurverschillen weerstaan. Ze zijn wel een stuk prijziger dan de kunstof variant.

Kwaliteit

Tyraps zijn er in kwaliteiten. Het materiaal is kunstof of metaal. De kunstof variant is de meest gebruikte, maar er zijn verschillen. Zo zijn er tyraps die hittebestendig zijn, Uv-bestendig zijn of bestand zijn tegen chemicaliën. Metalen tyraps zijn er in wel of niet gecoate versie. Kwaliteit wordt ook bepaald door de breedte. De gangbare maten zijn 2,5 x 100 mm.; 3,6 x 140 mm. en 3,6 x 200 mm. Het maximale gewicht is dan maximaal 8 of 18 kilogram.

Er bestaat een apparaat om tyraps aan te brengen. Het apparaat wat lijkt op een pistool bevat een nylon kabelbinder op rol. Het apparaat snijdt de kabelbinder op elke gewenste maat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button