Overig

Dit is wat je moet weten als jij je tweede woning wilt verhuren

De huizenmarkt in ons land is al tijden flink oververhit. Heb je toevallig nog een appartement in een stad waar je eigenlijk nooit komt? Of heb je een vakantiehuisje aan de kust? Dan kan het best interessant zijn om deze langdurig of tijdelijk te verhuren. Hier zitten wel wat regels aan verbonden die je moet weten, zowel qua wetgeving als qua dingen die handig zijn voor jou als verhuurder. In dit artikel geven we je enkele tips! 

Een huurcontract opstellen

Het opstellen van een huurcontract kan best lastig zijn als je dit nog nooit hebt gedaan. Daarom adviseren we altijd om het contract te laten opstellen door een professional in huurrecht. Zorg dat je een waterdicht huurcontract laat opstellen, zonder achterpoortjes waarvan je huurders misbruik kunnen maken. Het laten opstellen van een huurcontract door een professional kost wel wat, maar een goed contract opgemaakt door een jurist is het absoluut waard.

Natuurlijk is het erg belangrijk dat je weet wat je kunt doen als je zelf last hebt van slechte huurders, die bijvoorbeeld de huur niet betalen. In dat geval kun je samenwerken met een incassobureau; dan regelen zij de ontbinding huurovereenkomst

Een andere belastingregeling

Voor als je het nog niet wist: als je een tweede woning verhuurt, valt dit bij je belastingaangifte in box 3, in tegenstelling tot je hoofdverblijf. Je betaalt dan belastingen boven de heffingsvrije grens van 50.000 euro per persoon. Twijfel je over hoe je je belastingaangifte precies moet invullen? Een accountant kan je helpen! 

Onthoudt de einddatum bij tijdelijke huur

Verhuur je bijvoorbeeld je appartement voor een jaar of twee tot je kinderen gaan studeren? Dan is het heel belangrijk om je huurder maximaal drie en minimaal één maand voor het einde van de huurtermijn een bericht te sturen, ook al staat de einddatum in het originele contract. Als dit niet gebeurt, wordt een tijdelijk contract na twee jaar automatisch een contract van onbepaalde termijn. In dit geval krijgt jouw huurder volledige huurbescherming. Met andere woorden: je kunt als verhuurder niet zomaar de huur opzeggen om de woning vrij te krijgen voor je kinderen. 

Veel regels rondom tijdelijke verhuur

Het tijdelijk verhuren van je tweede woning kan veel meer opleveren dan langdurige verhuur aan dezelfde persoon. Sites als AirBnB zijn daarom ook zo populair geworden. Wil jij ook overgaan tot tijdelijke verhuur van je woning? Dan is het verstandig om de wet- en regelgeving hiervan goed te volgen. 

In Amsterdam moet je verplicht een vergunning hebben om je huis te verhuren via sites zoals AirBnB. Je bent verplicht om je registratienummer in je advertenties op te nemen en elke verhuur moet aan de stad worden gemeld. Als je je niet aan de regels houdt, kun je hoge boetes krijgen. Amsterdam is echter niet de enige stad die strenge regels hanteert. Zorg dat je goed weet welke regels er gelden in jouw stad of gemeente. 

Veel succes met het verhuren van jouw tweede woning. Je maakt er vast mensen blij mee!

Gerelateerde artikelen

Back to top button