Klussen

Is er verschil tussen latex- en muurverf?

Verf is verf, maar er zijn verschillende soorten. Verven hoort bij het voorjaar. De muren worden opnieuw gesausd. Dit kan zorgen voor een mindere geur in huis. Goed ventileren is wel geboden bij het verven.

Alkyd verf

Terpentine is een penetrante geur. Muurverf is meestal op waterbasis en bevat geen terpentine. Terpentine wordt gebruikt als verdunner voor verf en heeft een sterke benzineachtige geur. Terpentine is een vluchtige organische stof die zeer snel verdampt. De lucht blijft erg lang in de lucht hangen en is schadelijk bij inademing. Terpentine lucht in huis dient zo snel mogelijk verwijderd te worden door goed te ventileren.

Buitenverf op terpentine basis

Alkyd verf is op basis van terpentine en biedt vooral een bescherming voor buiten houtwerk zoals kozijnen en deuren. De verf biedt een goede bescherming en een goede glans. Daarbij heeft het een uitstekende hechting. De verf heeft wel een lange droogtijd, maar is hierdoor gemakkelijk te bewerken. Toch zijn er nadelen bij het gebruik van deze synthetische verf.

Waterbasis verf

Latexverf is muurverf op waterbasis. De verf bestaat voornamelijk uit pigment, oplosmiddel, bindmiddel en vulstoffen. In vergelijking met terpentine verf is deze muurverf minder belastend voor het milieu en heeft veel minder risico’s voor de gezondheid. De verf heeft een zurige geur en het is belangrijk om bij het opbrengen goed te ventileren.

Latex is productnaam

Latexverf kenmerkt zich door de eenvoudig bewerking met kwast, roller of spuit. Het heeft een snelle droogtijd en is goed overschilderbaar. Voor natte ruimten wordt dikwijls acryllatexverf gebruikt omdat die schimmelwerend is en goed afwasbaar. Er is geen verschil tussen muur, plafond en latexverf. De verf bevatte oorspronkelijk latex maar dat is gaandeweg volledig synthetisch geworden. Latex is in feite een productnaam en verwijst naar het vroegere latex van de rubberboom. Er zijn wel verschillen in kwaliteit van latexverf. Dit verklaart dikwijls het prijsverschil.

Terpentine heeft gelijkenissen met thinner en wasbenzine. Thinner wordt veel gebruikt als ontvetter maar wordt vooral gebruikt om lijmresten te verwijderen. Wasbenzine is ook een reiniger voor verf of vetplekken. Wasbenzine is in tegenstelling tot thinner geschikt voor het reinigen van kunststoffen. Ofschoon alle middelen schadelijk zijn bij inademing, is wasbenzine nog het meest ‘onschuldig’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button