Klussen

Hoe plaats ik een kozijn?

Soms kan het zijn dat de kozijnen in jouw woning dringend aan vernieuwing toe zijn. Nieuwe en degelijke kozijnen, kunnen immers voor heel wat energiebesparing zorgen. Vooral kozijnen met enkel glas kunnen voor hoge energiefacturen zorgen. Met het plaatsen van nieuwe kozijnen kan je heel wat geld besparen.

Zo worden nieuwe kozijnen geplaatst

Het monteren van nieuwe kozijnen is op zich niet heel erg moeilijk. Het is best te begrijpen dat je erg benieuwd bent naar hoe dit in zijn werk zal gaan. Doorgaans kan een kozijn geïnstalleerd worden in 5 stappen:

Stap 1: Het treffen van voorbereidingen

Er moet natuurlijk ruimte zijn om de kozijnen te kunnen plaatsen. Daarom gaat er wel wat voorbereiding aan vooraf. Meubels dienen afgedekt te worden, gordijnen moeten afgehaald worden, alsook de rails hiervan en er moet een zeil op de vloer geplaatst worden.

Stap 2: Het verwijderen van de oude kozijnen

Geen nieuwe kozijnen zonder het verwijderen van de oude dat is logisch! Het verwijderen van de oude kozijnen is dus de tweede stap van het proces. Dit neemt wel wat precisiewerk in beslag en moet heel voorzichtig gebeuren. De muren mogen niet beschadigd worden. Vaak wordt eerst het glas uit de kozijnen gehaald, dat is het meest fragiele werk. Vervolgens worden de kozijnen zelf uit de muren gehaald.

Stap 3: Monteren van stelkozijnen

De derde stap is het monteren van stelkozijnen. Dit zijn houten of kunststof frames die een rand van rubber hebben. Dit moet ervoor zorgen dat er geen naden meer zijn tussen de muren en het uiteindelijke kozijn. Dit voorkomt tocht dat van buiten naar binnen komt. Dit stelkozijn zorgt ervoor dat het materiaal van het echte kozijn kan gaan uitzetten en krimpen bij temperatuurverschillen.

Stap 4: Plaatsen van kozijnen

Wanneer stap 3 voltooid is, is het voor de kozijnenspecialist in Eindhoven tijd om de echte kozijnen te monteren. Ze worden waterpas geïnstalleerd en luchtdicht gebouwd. Het kozijn is opnieuw voorzien van een band van rubber, zodat het goed kan aansluiten op het stelkozijn. Aan de buitenkant zijn er twee opties: de ruimte tussen de buitenmuur en het kozijn kan gekit worden of er wordt die rubberen band gebruikt. Als laatste van deze stap worden de kozijnen vastgedraaid in het stelkozijn.

Stap 5: Ramen plaatsen

De laatste stap van het proces is het plaatsen van de ramen door de kozijnenspecialist in Eindhoven. De draaiende delen en de beglazing worden geplaatst en verzakking van de ramen wordt tegengegaan door glaslatten. Alles wordt deftig afgesteld en ook de kozijnen zelf worden netjes afgewerkt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button