InterieurKlussen

3 tips om je houten meubels op te knappen

Houten meubels zijn populair. Niet zo gek, ze zijn erg rustiek en gaan lang mee. Misschien heb je wat houten meubels in je woning staan die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, of misschien heb je net wat leuke, houten meubels bij de kringloop op de kop getikt. Als je die meubels dan wat op wilt knappen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. In dit artikel geven we je wat tips.

Beschadigingen repareren

Houten meubels opknappen begint meestal bij het repareren van beschadigingen. Zo kan het zijn dat een poot van de houten eettafel niet goed meer werkt en vervangen moet worden, of dat er bijvoorbeeld een fets hout uit de zijkant is gestoten. Zo’n houten poot is relatief simpel te repareren, maar als je een beschadiging zoals een fets uit een tafel wilt repareren, weet je misschien niet direct wat je moet doen. Gelukkig is het repareren van zo’n beschadiging erg makkelijk. Je kunt hiervoor immers gewoon een goede houtvuller gebruiken, zoals de Houtplamuur van EAZYFIX®. Met zo’n houtvuller repareer je de beschadiging gemakkelijk. Hierna kun je het meubel schilderen, waardoor er niets meer te zien is van de reparatie en het meubel er als nieuw uitziet.

Beitsen voor een natuurlijke uitstraling

Houten meubels, voornamelijk tafels, krijgen gemakkelijk vlekken. Die kun je vaak enigszins wegschuren, maar meestal heeft het hout nog wat extra behandeling nodig om weer echt mooi tot zijn recht te komen. Je kunt er dan voor kiezen om het hout te beitsen. Beits is een soort verf dat in het hout trekt, maar het is wel (gedeeltelijk) dekkend. Het dekt dus de resterende vlekken in het hout, maar zorgt er wel voor dat de houtnerven te zien blijven. Het hout blijft daardoor dus de natuurlijke uitstraling behouden.

Schilderen voor een frisse look

Is beitsen geen optie, of wil je juist graag een echt volledig nieuwe look aan je meubel geven? Dan is schilderen een goede optie. Je kunt je meubels immers in iedere gewenste kleur schilderen. Daarbij is de juiste verf gemakkelijk mooi en schoon te houden. Heb je een meubel gerepareerd met houtvuller, dan kun je hier gemakkelijk overheen schilderen en is er niets meer te zien van je reparatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button